Vremea frumoasă a venit, așa că avem toate motivele să ne bucurăm de natură și să petrecem cât mai mult timp în aer liber. De ce să nu profităm de vară și să ieșim din case sau din sălile de sport, pentru a face mișcare în aer liber?
Sportul în natură are o mulțime de beneficii, iar după ce le vei afla, cu siguranță vei fi tentată să-l încerci.
Iată 5 beneficii ale alergatului și sportului în aer liber:
1. Respiri aer curat și îți îmbunătățești rezistența la efort
Întotdeauna este mai bine să respiri aerul proaspăt din natură, în locul aerului din sala de fitness care este de două ori mai poluat decât cel de afară.
2. Sportul în aer liber scade tensiunea, confuzia, irascibilitatea și depresia
Prin comparație cu activitățile desfășurate între patru pereți, sportul în aer liber reușește să scadă cu mai mult succes tensiunea, confuzia, irascibilitatea și depresia. Numai 5 minute de exerciții desfășurate în spațiul verde ne pot îmbunătăți starea de bine și încrederea în sine.
3. Previne apariția osteoporozei
Oasele tale vor fi mai puternice dacă alergi în mod regulat. Alergarea întărește oasele mult mai bine decât aerobicul, de exemplu, au arătat cercetătorii. Se pare că alergătorii au o densitate osoasă mai mare și sunt mai feriți de osteoporoză.
4. Adio, problemelor cu somnul!
Studii recente au demonstrat că persoanele care fac sport în aer liber săptămânal au o mai mare capacitate de concentrare. Exercițiile tip qigong, aerobic sau stretching-ul muscular sunt extrem de eficiente în acest sens. Stresul și depresia sunt bolile societății în care trăim. Din fericire, una dintre rezolvări se află la îndemâna oricui: miscarea în aer liber.
Practicat într-un mediu plăcut, unde există verdeață și aer curat, sportul va duce la o eliberare de endorfine care te vor ajuta să eviți stările proaste de peste zi. Și nu în ultimul rând, cei care practică un sport „aerisit” au parte de o odihnă mult mai bună. Iar persoanele care dorm bine sunt cele care au un randament mai bun pentru toate activitățile zilnice.
5. Îți va crește nivelul de vitamina D din organism
Expunerea la soare de care beneficiezi în timpul mișcării în aer liber îți ajută organismul să producă vitamina D, bineînțeles în condiții de expunere cu măsură, protecție SPF și acoperirea zonelor sensibile cum ar fi capul și ochii. Vitamina D este necesară pentru menținerea sănătății sistemului osos, a sistemului imunitar și ajută la prevenirea îmbătrânirii.
Ca adult, pentru o cantitate optimă de vitamina D, trebuie să îți expui la soare fața, brațele și toracele aproximativ 10-15 minute pe zi, cel puțin 2 zile pe săptămână.
Înainte de a începe alergarea sau sportul realizează câteva exerciții de încălzire!
Orice sport trebuie început cu o ușoară încălzire: rotiri de cap, de gât, de umeri, de brațe, de trunchi, aplecări, fandări laterale și înainte, rotiri ale gleznelor. Fără încălzire poți face întinderi și contracturi musculare, poți avea dureri de spate și accidentări. La final, poti lucra exercitii de yoga, sau Gongong qigong (stil de Yoga Daoista creat de Ovidiu Pescarasu), pentru a regla energetic intregul organism.
Să practici sport este sănătos indiferent de mediul ambiant. Totuși, contactul cu natura îți aduce numeroase beneficii atât la nivel fizic, cât și psihic, intelectual și social.