Yoga este un cuvânt ce provine din limba sanscrită și cuprinde mai multe noțiuni. Este o practică fizică, mentală și spirituală care își are originea în India antică. A devenit populară în Occident în secolul XX, si poate fi practicata in Bucuresti in diverse centre. Are ca scop unirea minții, corpului și spiritului.
Din punct de vedere modern și occidental, yoga este considerată o activitate legată de o gimnastică lentă, chiar dacă unele posturi sunt foarte dinamice. Yoga Bucuresti nu este un sport, un gen de gimnastică sau o religie, dar, în mod paradoxal, ar putea fi considerat o combinație din toate acestea. Yoga este de fapt o stare de spirit în care mintea sănătoasă și corpul sănătos merg mână în mână.
Cuvântul yoga în sine înseamnă „unire”: unirea conștiinței sau sufletului individual cu conștiința sau spiritul universal
Deși multe persoane consideră că yoga constă doar din exerciții fizice, asane sau posturi, acestea sunt de fapt doar aspectul cel mai superficial al acestei științe profunde care dezvăluie potențialele infinite ale spiritului și sufletului omului. Există diferite modalități de yoga care duc la acest obiectiv, fiecare dintre ele fiind o ramură specializată a unui sistem complet:
Yoga Daoista: sistem de exercitii chinezesti, bazate pe vechi tehnici samanice, cunoscuta si ca DaoYin sau qigong. Diferita de yoga hindusa din multe puncte de vedere, are totusi acelasi scop ultim: „uniunea” cu Universul, realizarea elibererarii.
Hatha yoga: un sistem de posturi fizice sau asanas, al cărui scop principal este purificarea corpului. Permite conștientizarea și controlul stărilor interne ale corpului și pregătește corpul pentru meditație.
Karma yoga: este calea serviciului dezinteresat, fără să ne atașăm de rezultatele acțiunilor noastre, dăruite altora ca parte a propriului nostru sine universal și împlinirea tuturor acțiunilor cu conștientizarea că Divinul este autorul acțiunilor.
Mantra yoga: modul de focalizare a conștiinței în sine cu ajutorul repetării anumitor sunete, silabe, cuvinte sau grup de cuvinte, reprezentând un aspect particular al divinității.
Bhakti yoga: o cale dedicată în totalitate devotamentului. Adeptul acestei căi spirituale se străduiește să vadă și să iubească divinitatea în fiecare creatură și în toate lucrurile, menținând astfel în sine o stare de devoțiune neîntreruptă.
Jnana yoga: este calea cunoașterii sau calea autorealizării, calea înțelepciunii care accentuează utilizarea inteligenței discriminatorii pentru a realiza eliberarea spirituală. Este considerată cea mai directă, dar și calea cea mai dificilă de a găsi adevărul absolut. Numele provine de la termenul sanscrit jnana care înseamnă „cunoaștere”. Prin urmare, este calea de a urmări cunoașterea adevărului. Aceasta trebuie să fie însă o cunoaștere practică, experimentală și nu doar una teoretică.
Raja yoga: textele din limba sanscrită descriu Raja yoga ca fiind scopul final al practicii yoga, mai degrabă decât exercițiile fizice și mentale implicate. Aceasta înseamnă că este considerată starea de pace și mulțumire care vine prin practică și meditație yoga susținută. Raja înseamnă „rege” în sanscrită și, ca atare, Raja yoga este considerată „calea regală”. Este important ca fiecare yoghin să înțeleagă diferitele tipuri de yoga pentru a alege calea corectă în deplină cunoștință și a urmări scopul final către care practica yoga ar trebui să-l conducă în cele din urmă.
Yoga este un proces simplu de inversare a fluxului de energie și conștiință, de obicei orientat spre exterior, pentru a permite minții să devină un centru dinamic de percepție capabil să înțeleagă adevărul prin experiența directă fără a depinde de semnificații failibile.