Se poartă ia tradițională!

0

Ia este în esență o cămașă tradițională care se poartă încă din cele mai vechi timpuri. Croiala dar și modelele unice fac din simpla cămașă o adevărată operă de artă, purtată cu drag chiar și peste hotare. De-a lungul timpului femeile au jonglat cu modelele și s-au întrecut în realizarea celor mai frumoase cămăși, fiecare dintre acestea având un model unic.

Ia este o ținută care poate fi folosită de dimineața până seara. Poate fi purtată la job, dar și la evenimente. De obicei ia este o bluză care avantajează orice fel de siluetă și în plus oferă autenticitate și scoate din anonimat orice ținută. Putem spune că și purtatul unei iei este o artă. Ea se poartă cu lejeritate. O ie trebuie să ofere spațiu părții de sus a corpului, de aceea îți va oferi și o senzație nouă, extrem de plăcută. Dacă ai fost obișnuită să porți tricouri strâmte, o ie poate părea ușor stânjenitoare la început. Cu timpul însă nu te vei mai putea despărți de ea. Ia trebuie să îți scoată talia în evidență. De aceea, de cele mai multe ori, ea se leagă cu un brâu sau un șnur.

Ia este un simbol al feminității, al purității, cu o croială ce pune în valoare orice femeie. Ia este acel must have din garderoba ta care te poate scoate din orice situație dificilă. De la un stil casual, purtată cu jeans, la un dress code cocktail – elegant și sofisticat, purtată cu o fustă lungă cu trenă din mătase, ia se adaptează și se accesorizează în multiple forme.

Ne-am obișnuit să asociem ia tradițională cu o ținută boho-chic, în combinație cu o pereche de jeanși și sandale flats. Însă poți crea combinații interesante care să se adapteze oricărui stil vestimentar. Nu te rezuma să o porți doar la o ținută casual, chiar dacă denimul îi dă aerul confortabil, relaxat și poate deveni o combinație sigură, cu care nu ai cum să dai greș. La fel de bine poți să o alături unei perechi de pantaloni din materiale naturale, precum inul sau bumbacul, unei fuste cu volane, lungă sau scurtă, sau pantalonilor scurți. În combinație cu o piesă din piele ecologică, fie că este vorba de un short, o fustă sau un pantalon din piele ecologică, de culoare neagră, roșie sau albă, ia românească va însufleți această ținută.

Cunoscută și sub denumirea „cămașa cu altiță” (chenar), ia reprezintă mult mai mult decât un obiect vestimentar reinventat de către designerii actuali (internaționali sau autohtoni), ea a rămas un simbol, o poveste, o carte de istorie.

Poporul român se identifică, printre altele și poate în cel mai autentic mod, prin portul său popular, cu
precădere prin cea mai reprezentativă și cea mai marcată de simboluri piesă a sa: cămașa.

Materialele, broderia realizată din benzi ornamentale ce caută echilibrul perfect, toate sunt, de fapt, niște simboluri vizuale cu o mare încărcătură.

Proporțiile sunt alese și verificate cu atenție de meșteşugar, iar locurile fiecărei broderii sunt stabilite cu strictețe dumnezeiască pentru a realiza „opera cea mai importantă”, opera a numeroase generații de femei.

 

În conceperea iei, româncele au investit o parte din spiritul perfecționist feminin, aspirațiile lor spre frumusețe, bunătate, fericire, iubire.

 

Indiferent dacă optezi pentru o ținută casual, office sau elegantă, o ie te poate scoate oricând din încurcătură.

Share.

Leave A Reply