Felicitări! Ai intrat în minunata lume a maternității! Știm că nu este o carieră ușoară să fii mama și de aceea îți oferim câteva sfaturi legate de sutienele de alăptare, un obiect vestimentar necesar în această perioadă a vieții tale.
Ești tentată să porți un sutien obișnuit, în timpul perioadei de alăptare? Nu e o idee prea buna!
După naștere, sânii femeii cresc cu până la două sau mai multe mărimi de cupă, devin mult mai sensibili la atingere și mai grei. De aceea e recomandat să porți un sutien adecvat pentru această perioadă a maternității.
Sutienul pentru alăptare permite cupei să fie desfăcută foarte ușor, cu o mână, pentru a permite alăptarea, deobicei fiind prinsă cu o clamă sau închizătoare simplă. Unele sutiene de alăptare pot fi ridicate deasupra sânului cu ușurință.
Aceste sutiene sunt gândite astfel încât să permită mamei să hrănească bebelușul, chiar și în public, cu un minim efort și într-un mod foarte discret, deoarece oferă suport mai ales prin partea inferioară, atunci când partea superioară este desfăcută.
De asemenea se pot insera pernițe în interiorul sutienelor de alăptat pentru a absorbi laptele în exces, care s-ar putea scurge între alăptări.
Deși poate parea tentant, nu recomandăm purtarea sutienelor normale în perioada alăptării, deoarece ar putea să nu ofere suficientă susținere sau să preseze sânii, ceea ce ar putea conduce la înfundarea canalelor galactofore și la infecții.
Sfaturi pentru beneficiul sânilor in perioada de alaptare
La fel precum cu orice sutien, și sutienul pentru alăptare trebuie ales cu atenție, respectând câteva criterii simple:
- Banda de închidere de la spate să fie paralelă cu solul, nu ridicată pe omoplați
- Cupele să nu strângă sânii astfel încât nici partea laterală să nu fie ieșită în afara sutienului
- Materialul sutienului ar trebui să atingă sternul femeii în partea din față; în caz contrar, sutienul este prea mic
- Sutienul nu trebuie să lase urme de la sârme pe piele
- Nu cumpăra un sutien în care să îți rămână mai mult spațiu în cupă decât este sânul tău, fiindcă nu te va susține
- Un alt sfat important: s-ar putea să ai nevoie și de o circumferință mai mare a sutienului, deoarece cutia toracică se mărește în timpul sarcinii, sau poți să îți extinzi banda sutienului cu o închizătoare detașabilă
- De asemenea, alege un sutien care să aibă bretelele mai late, pentru susținere, ca să eviți durerile de spate care ar putea apare datorită greutății sânilor
- Datorită sensibilității mărite, e recomandat să alegi un material natural, plăcut, precum bumbacul, deși mai nou se fabrică și material sintetice care permit pielii să respire
- O altă recomandare: e preferabil ca sutienul să nu contina cusături în zona sfârcului sau cupa cu întărituri.
Sutien alaptat – culoare și stil
Și în această categorie de sutiene poți alege dintre mai multe culori și stiluri, de la culoarea pielii până la culori foarte vii, de la modelul fără cusături sau întăritură până la modelele cu dantelă.