3 dress code-uri și ținutele potrivite pentru ele

0

În ziua de azi, evenimentele sunt o parte componentă și importantă în modul de viață al fiecăruia. Fie că e vorba de o nuntă, botez, petrecere corporativă sau zi de naștere, evenimentele sunt un prilej minunat de socializare, de „a ieși în lume” și de a face noi cunoștințe. De multe ori, în invitații apare secțiunea „dress code”, care reprezintă o serie de reguli scrise și nescrise cu privire la ce să porți și când să porți. În funcție de ocazie, dress code-ul trebuie respectat.

dress-code-2

Dress-code-ul definește stilul în care invitații ar trebui să se îmbrace. Mulți sunt de părere că dress-code-ul este discriminatoriu și că fiecare persoană are dreptul să se îmbrace așa cum dorește la evenimentele la care participă. Un eveniment organizat de oameni care se respectă trebuie să aibă un dress-code: nu te poți duce la un eveniment foarte elegant, la care majoritatea invitaților sunt îmbrăcați de gală cu adidași și hanorac. Este simplu, nu?

Dress code-ul constă, de obicei, în reguli de vestimentație strict definite, care trebuie îndeplinite în circumstanțe la fel de strict definite. Dacă am crede că răspunsul la întrebarea „cum trebuie să ne îmbrăcăm pentru o cină de afaceri/un bal/un loc de muncă unde dress code-ul e obligatoriu” este „elegant”, putem s-o dăm în bară foarte ușor. Nu toate ținutele elegante sunt la fel de elegante și nu e totuna dacă pentru un eveniment se cere business smart sau business casual. Ținuta obligatorie poate să incomodeze purtătorul; costumul, fracul sau rochia de seară nu sunt purtate cu plăcere de toată lumea. Trebuie să știm să purtăm astfel de accesorii vestimentare. Femeia care se împiedică tot timpul în pantofii cu toc și în rochia lungă sau bărbatul înțepenit din cauza costumului elegant se fac de râs, chiar dacă ținuta lor se potrivește ocaziei.

Iată câteva detalii, atât pentru tine cât și pentru partenerul tău, care te vor face să alegi ținutele fără emoții:

1.White tie

White tie, Ultra-formal (Cravate blanche în franceză), în traducere însemnând „cravată albă”. Această formulare indică cea mai formală ținută pentru un eveniment monden. Posibile evenimente de acest gen: recepție oficială la președinție, căsătoria unui ambasador, bal, decernarea unor premii importante etc. Acesta este cel mai formal cod vestimentar și probabil că nu sunt foarte multe evenimentele de acest gen. Este cerut  foarte rar în zilele noastre la baluri sau evenimente cu caracter oficial. Pentru doamne se impun rochiile lungi, rochiile elegante, din materiale prețioase, pantofi cu toc foarte eleganți, bijuterii opulente și un clutch la fel de elegant. Coafura este întotdeauna una elegantă, cu părul ridicat, în niciun caz lăsat liber.
dress-code-white-tie

Bărbații trebuie să poarte obligatoriu frac, cămașă și vestă albe, papion alb, pantofi eleganți de cea mai bună calitate, pot fi chiar lăcuiți. Ca și accesorii, un ceas de buzunar de calitate și o floare albă la butonieră sunt cele mai potrivite.

dress-code-white-tie-1

2.Black tie

Black Tie (Cravate noire în franceză) înseamnă „cravată neagră”. Este tot un cod formal, dar puțin mai relaxat decât white tie. Femeile poartă rochii lungi, elegante, rochii de ocazie din materiale prețioase (mătase, organza, brocart, tafta) mai ales când pe invitație se specifică opțional sau preferat. Bijuteriile sunt elegante, dar nu trebuie sa fie opulente. Pantofi eleganți sau sandale cu toc și un plic de ocazie sunt în continuare alegerile potrivite.
dress-code-black-tie-femei

Bărbații pot purta în continuare frac, dar nu mai este nevoie de vestă, iar papionul este negru. Pantofii aleși vor fi eleganți, din piele de calitate. Atunci când pe invitație se specifică opțional, bărbații pot îmbrăca și un costum negru sau gri închis, din stofă fină, cu cămașă albă și cravată neagră. Acest dress code este destinat nunților formale, anumitor recepții sau baluri, premiere de operă sau teatru.

dress-code-black-tie-barbati

3.Cocktail attire 

Ținutele de cocktail sunt ținutele potrivite pentru evenimentele semiformale, care au loc ziua. Cocktail attire este un cod vestimentar semi-formal. Deci nu vom purta jeans sau ținute casual. Rochiile de lungime medie (undeva în zona genunchiului) vor fi din materiale fine: mătase, tafta sau dantelă. Little black dress (rochița neagră) este o opțiune potrivită pentru doamne, merg însă și rochițele în culori sau imprimeuri. O altă opțiune pentru ținuta de cocktail este o fustă cloș sau creion, de lungime medie, combinată cu un top elegant. Poartă o poșetă mică de mână sau un plic elegant la ținuta de cocktail și pantofi sau sandale cu toc sau balerini dacă alegi o ținută mai lejeră.

dress-code-cocktail-1
Bărbații pot alege costume în culori închise (negru, gri, bleumarin), cămași în culori deschise sau chiar pantaloni și sacou în culori diferite. Pantofii eleganți sau pantofii sport nefiind o opțiune pentru acest dress code.

dress-code-cocktail

În cazul în care vei organiza un eveniment, vei ști ce dress code să alegi și să transmiți invitaților!

Share.

Leave A Reply