Sezonul rece sosește cu numeroase capricii ale vremii: temperaturi extrem de scăzute, vântul care bate cu putere și biciuiește tot ce întâlnește în cale, precipitații bogate sub formă de ploaie sau zăpadă, poleiul periculos care nu de puține ori face victime peste tot acolo unde se instalează.
Părinții au nevoie să îi știe pe micuți protejați împotriva frigului necruțător, încălțându-i cu ghetuțe și cizme groase și călduroase, potrivite temperaturilor din sezonul rece.
Ghetele și cizmele pentru băieți sunt o soluție excelentă pentru a păstra piciorul celor mici departe de orice picătură de apă, menținând căldura în interior.
Pentru fetițe alege ghete și cizme de iarnă cu un design modern, în ton cu tendințele actuale. Culoarea încălțămintei de iarnă trebuie să fie veselă, micuții fiind încântați de culori precum roșu, verde, galben, lila, portocaliu.
Încălțămintea adecvată este esențială în protejarea copilului de frig!
Pentru a proteja picioarele copiilor de frig și umezeală este indicat să alegem pentru ei încălțăminte de calitate, impermeabilă, cu strat interior izolant termic. Este foarte important ca talpa încălțămintei utilizate să fie antiaderentă. Astfel copilul va aluneca mai greu.
Mărimea ghetelor și cizmelor trebuie să fie cea potrivită, nici prea mică pentru că cel mic va refuza să o poarte, nici prea mare deoarece îl va jena.
Materialul din care sunt confecționate ghetele și cizmele de iarnă pentru copii trebuie să fie unul de calitate superioară. De exemplu, pielea naturală este foarte apreciată de către părinți pentru calitățile sale deosebite. Este rezistentă și durabilă în timp, are un aspect luxos, poate fi ușor îngrijită, se mulează bine pe formele piciorului și este confortabilă.
Încălțămintea de iarnă trebuie să fie comodă și nu prea grea!
Alt aspect important în alegerea încălțămintei pentru cei mici și pentru a le proteja picioarele de frig și umezeală o reprezintă impermeabilitatea. Ghetuțele și cizmulițele de iarnă trebuie în primul rând să fie dintr-un material impermeabil. Încălțămintea de iarnă trebuie să fie căptușită cu blăniță pe interior, să fie mai înaltă, așa încât zăpada să nu intre pe la glezne. Să aibă o talpă puțin înaltă și cu striații, să prevină alunecarea.
Cum alegem mărimea pentru ghetuțe și cizmulițe?
Acestea trebuie să fie cu jumătate de număr sau un număr mai mare, pentru a permite șosete groase și a lăsa puțin spațiu pentru mișcarea degetelor. Când copilul probează încălțămintea e indicat să îi puneți șosete groase în picioare. În niciun caz nu trebuie ca încălțămintea de iarnă să îl strângă, de aceea trebuie periodic să verificați dacă i-a rămas mică.
Ai grijă de sănătatea micuțului tău oferindu-i o alimentație care să-i stimuleze sistemul imunitar!
Pentru a ajuta organismul copiilor să funcționeze optim în sezonul rece se acordă o atenție sporită alimentației. Iată ce alimente ajută organismul să facă față mai bine frigului:
- Alimente bogate în vitamina B3: ouă, lapte, brânză. Vitamina B3 ajută la stimularea sistemului circulator.
- Fructe şi legume bogate în vitamina C: portocale, lămâi, ananas, kiwi, roşii, broccoli, pătrunjel, varză. Vitamina C întăreşte sistemul imunitar şi previne apariţia răcelilor.
- Ceapă şi usturoi: cresc rezistenţa organismului.
- Ceaiuri și supe calde pentru a încălzi organismul și a crea o stare de confort.
Oricât de frig este afară sau dacă ninge ori plouă, aerul curat și proaspăt face bine oricărui copil.
Medicii recomandă plimbările, deoarece expunerea la aer, oricât de rece ar fi, ajută la întărirea sistemului imunitar și la dezvoltarea anticorpilor la copii. În acest fel, copilul reacționează mai bine în fața răcelilor și gripelor, atât de frecvente la vârste mici. Totuși, se evită expunerea prelungită la frig!