Beneficiile mierii de Manuka

0

Mierea a fost și este folosită în scopuri medicinale de mii de ani, având în vedere faptul că este una dintre cele mai bogate surse naturale antimicrobiene. Fie că este vorba de tradiția din Orient sau mitologia greacă, toate culturile din lume au lăudat mierea ca fiind o comoară, cu puteri vindecătoare uimitoare.

Mierea de Manuka, produsă în Noua Zeelandă de către albinele care polenizează florile arbustului cu același nume, este un tip de miere unic, cu nenumărate beneficii pentru sănătate.

Mierea de Manuka a început să fie folosită datorită proprietăților și beneficiilor sale de către triburile Maori, dar și de către primii coloniști europeni, cu multe secole în urmă. O poți găsi în magazinele online cu specific naturist.

 

Manuka este o varietate de Tea Tree sau arbore australian de ceai. Este vorba de un arbust cu frunze perene. Cercetări recente au evidenţiat mierea de Manuka, ce conţine peroxid de oxigen, un antiseptic eficace foarte cunoscut, în proporţii excepţionale, în comparaţie cu alte tipuri de miere.

Mierea de Manuka este o miere delicioasă, densă, de culoare portocaliu închis și un gust foarte aromat și ușor caramelizat, cu proprietăți antioxidante importante și cu o putere antibacteriană ieșită din comun, fiind de altfel cel mai puternic antibiotic natural cunoscut. Mierea de Manuka este produsă doar în Noua Zeelandă și Australia, de către albinele care polenizează florile arbustului de Manuka, denumit științific Leptospermum Scoparium din familia Myrtaceae.

Printre produsele ce conțin miere de Manuka regăsim geluri antibacteriene pentru răni, dropsurile pentru gât inflamat, creme hidratante cu miere antibacteriană, balsam de buze, diverse produse cosmetice care conțin miere de Manuka dar și miere de Manuka la borcan.

Datorită proprietăților antibacteriene ieșite din comun, mierea de Manuka este foarte eficace în distrugerea unui spectru larg de microorganisme bacteriene și fungice, cum ar fi: E.coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Helicobacter Pylori etc. Mierea de Manuka are uneori o eficiență chiar și de 50 de ori mai mare decât a antibioticelor clasice din farmacii.

Principalele proprietăți și indicații terapeutice ale mierii de Manuka: anti-infecțioasă bacteriană și virală, anti-fungică puternică, antiseptică, expectorantă. Uleiul esențial de Manuka este un puternic ulei aromatic, anti-infecțios, împotriva tuturor germenilor patogeni.

Putem utiliza mierea de Manuka ca să combatem infecțiile respiratorii (prevenție și tratament), infecțiile urinare și vaginale, infecțiile cutanate. Putem trata abcese, bășici, ulcere, herpesul, mici răni. Contribuie de asemenea eficace la evacuarea mucozităților din gât, bronhii, sinus. Poate fi folosită și pentru a trata numeroase afecțiuni buco-dentare, infecții și inflamații gingivale.

Mierea de Manuka este foarte eficace pentru a ajuta persoanele care au un sistem imunitar slăbit, în cazurile de oboseală. Favorizează și apărarea imunitară a sistemului digestiv și previne durerile de gât. Mulți utilizează această miere ca pansament, în aplicare directă pe piele sau pe rănile externe. Are virtuți de liniștire a arsurilor minore și tăieturilor,precum și calități cicatrizante. Este ideală pentru articulațiile dureroase, pentru persoane care suferă de artrită sau de osteo-artrită.
Iată 10 utilizări ale mierii de Manuka!
1.Acnee. Proprietățile anti-bacteriene ale mierii fac din aceasta un excelent demachiant, bun împotriva acneei. Aplică puțină miere pe zona afectată de roșeață sau coșuri,clătește cu apă călduță după 10-15 minute (de trei ori pe săptămână).
2.Cicatrici. Această miere utilizată cu regularitate poate să estompeze considerabil cicatricile mai vechi sau cele recente, și pe cele din cauza acneei.
3.Hidratant. Mierea este foarte calmantă și hidratantă. Utilizează mierea ca pe o mască pentru față.
4.Balsam. Proprietățile mierii de Manuka fac din aceasta un excelent balsam pentru păr. Redă strălucirea părului tern. Amestecă o lingură de miere brută cu 2 linguri de ulei de măsline virgin și masează cu ajutorul mâinilor părul pe toată lungimea cu acest amestec, în mod uniform. Clătește după 20-30 de minute.
5.Păr strălucitor.  Mierea are un efect natural de strălucire. Amestecă o lingură de miere cu 6 linguri de iaurt, și aplică pe păr. Clătește după o oră. Folosește săptămânal pentru rezultate mai bune. Poți adăuga și o lingură de scorțișoară pentru un rezultat spectaculos.
6.Anti-îmbătrânire. Mierea este bogată în antioxidanți, astfel o lingură de miere pe zi ține ridurile departe.   
7.Balsam de buze. Mierea de Manuka este și un minunat balsam de buze. Pentru buze netede și moi, amestecă o lingură de miere de Manuka cu o lingură de zahăr brun și câteva picături de suc de lămâie, și aplică pe buze. Exfoliază cu grijă după 5 minute.
8.Îngrijirea unghiilor. Mierea întărește unghiile și înmoaie cuticulele. Amestecă o linguriță de miere cu o linguriță de oțet de cidru și aplică pe unghii și pe cuticule. Clătește după 10 minute.
9.Cearcăne. Aplică o linguriță de miere pe zona afectată. Clătește după 20 de minute. Repetă de două ori pe săptămână până ce cearcănele dispar.
10. Eczema. Proprietățile anti-inflamatoare ale mierii de Manuka ajută pielea afectată de eczemă să se liniștească, mai ales în ce privește rozaceea și psoriazisul. Aplică puțină miere și clătește după 20 de minute. Mierea de Manuka este cea mai bună miere care poate fi utilizată în bolile cronice de piele.
Pentru cei ce au alergie la produsele apicole, mierea de Manuka se administrează cu atenție sporită, deoarece pot apărea reacții și efecte secundare. Orice simptom neobișnuit trebuie să fie discutat cu medicul cât mai repede posibil.

 

Share.

Leave A Reply