Despre semințele de chia se vorbește peste tot în lume. Ai auzit de ele, cu siguranță, le-ai văzut peste tot în magazine, le-ai auzit pe vedete vorbind despre ele și, cu toate acestea, încă nu știi de ce sunt atât de ridicate în slăvi.
Dacă există un aliment care poate fi numit sfânt, acesta trebuie să fie chia! Pline de vitamine și minerale, ajutând la reglarea greutății, controlarea poftei de dulce și luptând împotriva radicalilor liberi, aceste semințe sunt, cu adevărat, o minune pentru sănătate, cu beneficii infinite!
Semințele de chia cresc și sunt culese din planta de Chia (numită științific Salvia Hispanica), ce face parte din familia mentei și se numără printre cele mai hrănitoare alimente oferite de natură. Sunt semințe extraordinar de sănătoase pentru organism, pline de substanțe nutritive și cu o mulțime de beneficii atât pentru adulți, cât și pentru copii. Semințele de chia pot fi albe sau negre (dacă sunt maronii înseamnă ca nu sunt coapte). Din punct de vedere nutrițional însă, nu este nicio diferență între semințele de chia albe sau negre. Le poți privi ca pe doi gemeni care fac parte din aceeași familie.
Semințele de chia sunt ideale pentru persoanele ce își doresc o alimentație vegană sau vegetariană întrucât sunt o nemaipomenită sursă de fier, proteine, fibre, vitamine din grupa B, minerale și acizi grași Omega 3.
Semințele de chia sunt bogate în antioxidanți. Principalul rol al antioxidanților este de a stopa procesul de oxidare al celulelor din organism și de a neutraliza radicalii liberi, luptând astfel împotriva îmbătrânirii premature și chiar împotriva apariției celulelor canceroase.
Semințele de chia au un conținut mare de fibre. Acestea reduc colesterolul și inflamațiile, îmbunătățind sistemul digestiv. Două linguri de semințe de chia conțin 10 grame de fibre, adică o treime din conținutul zilnic necesar.
Semințele de chia conțin minerale. Sunt bogate în calciu. Uimitor, semințele de chia conțin de 5 ori mai mult calciu decât laptele de vacă. Sunt bogate în fosfor, magneziu și contribuie astfel, la menținerea sănătății oaselor și a inimii. Două linguri de semințe de chia conțin 18% din necesarul zilnic de calciu, 35% din cel de fosfor, 24% din cel de magneziu și 50% din cel de mangan. Aceste minerale te ajută să îți ții sub control greutatea și ajută metabolismul.
Semințele de chia îmbunătățesc anumiți indicatori din sânge, care pot scade riscul bolilor de inima și a diabetului de tip 2. Datorită faptului că semințele de chia sunt bogate în fibre, proteine și Omega-3, acestea îmbunătățesc metabolismul corpului. În două studii diferite, o dietă cu semințe de chia, proteină din soia și ovăz, s-a dovedit că reduce colesterolul LDL și trigliceridele, mărește colesterolul HDL și reduce inflamațiile. Studiile pe hamsteri au arătat că semințele de chia reduc trigliceridele, cresc colesterolul HDL (“bun”) și reduc inflamațiile, rezistența la insulină și grăsimea abdominală.
Semințele de chia ajută la slăbit. Sunt ideale în curele de slăbire, și nu numai, deoarece absorb de mai multe ori lichid decât greutatea lor. Sunt bune și la evitarea deshidratării în timpul exercițiilor fizice sau de expunerea la căldură.
Semințele de chia sunt bogate în acizi grași Omega 3. Semințele de chia sunt mai bogate în acizi Omega 3 decât somonul. Acizii grași sunt esențiali în dezvoltarea normală a organismului și în funcționarea optimă a sistemului nervos. De asemenea, reduc riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Semințele de chia nu au gluten, așa că ele pot fi consumate fără grijă de persoanele care au intoleranță la gluten.
Cum se consumă semințele de chia?
Semințele de chia sunt incredibil de ușor de încorporat în dieta zilnică. Semințele ca atare au un gust destul de neutru, așa că pot fi adăugate practic la orice. Nu trebuie măcinate precum semințele de in, ceea ce le face ușor de preparat. Pot fi mâncate crude, înmuiate în suc, adăugate la budinci, sau la mâncăruri gătite. Le poți presăra peste cereale, în iaurt, în caserole cu legume sau orez. Datorită capacității lor de a absorbi atât apa cât și grăsimea, pot fi folosite pentru îngroșarea sosurilor, sau chiar ca înlocuitor de ouă în rețete.
Pot fi amestecate cu apa pentru a le face gelatinoase. Adăugarea de semințe de chia la rețete le va crește valoarea nutritivă. Sunt bine tolerate, dar dacă nu obișnuiești să consumi multe fibre, pot apărea efecte secundare digestive dacă mănânci prea multe deodată.
O doză zilnică recomandată este de 20 de grame (cam 1.5 linguri) de semințe de chia, de două ori pe zi.
Semințele de chia sunt micuțe și par nesemnificative, însă sunt un cocktail de nutrienți puternici.
Conțin de 5 ori mai mult calciu decât laptele (plus boron care ajută calciul să se transfere în oase). Conțin de 3 ori mai mulți antioxidanți decât afinele. Conțin de 3 ori mai mult fier decât spanacul. Conțin de 3 ori mai multă fibră decât ovăzul. Sunt o sursă complexă de proteine, având toți amino-acizii esențiali care sunt prezenți într-o formă extrem de ușor de digerat. Conțin de 2 ori mai mult potasiu decât bananele.