În prezent dermatologii accentuează tot mai mult nevoia de a se folosi protecție solară, nu doar ca o opțiune ci ca o necesitate.
Dar știm cum să ne alegem cea mai bună și mai eficientă loțiune de plajă?
Un studiu publicat de Facultatea de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago, a constatat că pentru mulți oameni informațiile de pe etichetele produselor de protecție solară este un mister. În urma acestui studiu, s-a constatat că cei mai mulți cred că produsele de protecție solară cu un factor mare de protecție solară sunt mai eficiente împotriva arsurilor solare și a cancerului de piele decât cele cu un factor scăzut .
Problema este că există două tipuri de ultraviolete ( UV ) , cu efecte diferite asupra pielii :
– UVA : Sunt prezente tot timpul anului, chiar și în zilele înnorate, ajung în proporție de 95% pe suprafața pământului ; bronzează imediat, dar rezultatul este de scurtă durată. Acestea au capacitatea de a pătrunde prin sticlă și în straturile mai adânci ale dermei , unde generează radicali liberi care produc modificări ale celulelor și cauzează îmbătrânirea prematură a pielii ( riduri , pete de varstă și pierderea elasticității ) .
– UVB : Penetrează mai puțin ca UVA, doar 5% ajung pe pământ , dar sunt mult mai reflectorizante; 90 % sunt blocate de ozon și oxigenul din atmosferă. Deoarece acestea sunt mult mai încarcate energetic sunt mai dăunătoare pentru biosferă. Ele sunt responsabile pentru bronz dar si pentru arsuri solare și reacții alergice.
Ambele tipuri de radiații ultraviolete distrug imunitatea pielii și de aceea trebuie să știm cum să ne protejam și în același timp să avem o piele frumos bronzată și sănătoasă. Întrebarea e: cum putem găsi cea mai buna loțiune de plajă care protejează împotriva tuturor razelor care pot deteriora pielea?Căutati produse de protecție cu spectru larg, adică UVA+ UVB. Cu cât spectrul de protecție solară SPF este mai mare, cu atât este mai mare perioada în care putem sta la soare fără a ne arde pielea. Dar asta nu înseamna, de exemplu, ca un indice de protecție solară 15 este pe jumatate eficient în comparație cu cel de 30. Potrivit experților Asociației Britanice de Dermatologie, pe măsură ce indicele de protecție crește, beneficiul suplimentar devine mai mic .
SPF-ul este un factor care determină cât de mult puteți fi expus la soare folosind loțiunea de plajă. Toată lumea știe, dar ceea ce mulți oameni nu știu este că aceasta depinde de individ și de capacitatea sa de expunere la soare. Ceea ce înseamna că o loțiune de plaja SPF 30 nu protejează în aceeași măsură o persoană cu pielea foarte albă și o alta cu pielea mai închisă. De aceea, loțiunea de plajă trebuie aleasă în funcție de tipul de piele și de timpul de expunere la soare. Aceasta înseamnă că, daca avem o loțiune de plajă care ne protejează 90 minute dar nu ne dăm duși de pe plajă, e necesară o reaplicare a loțiunii de plajă .
În ceea ce priveşte blocarea (absorbţia) razelor UVB, SPF15 absoarbe 94% din radiaţii, SPF 30 absoarbe 97% din radiaţii iar SPF 50 absoarbe 97% din radiaţii! (Dar să nu ne imaginăm că SPF 50 ne protejează triplu faţă de SPF15!) Iată că în ceea ce priveşte absorbţia UVA, diferenţa este foarte mică, de doar 4% între SPF 15 şi SPF 50!
Tu cum îți alegi cea mai bună loțiune de plajă?