Săpun natural făcut în casă

0

sapun-de-casaMai demult, oamenii își creau propriul săpun acasă, folosind grăsime animală și resturi de plante. Totuși, datorită popularizării săpunurilor sintetice, această practică a fost lăsată uitării. În ultimii ani, oamenii au început să își dorească din nou să creeze propriul lor săpun, deoarece persoanele cu pielea sensibilă consideră aceste săpunuri naturale mai blânde decât cele din comerț, care conțin aditivi și substanțe chimice.

Dacă te atrage ideea unei variante de săpun organic, lipsit de chimicale, poți să înveți cum să-ți faci propriul săpun natural cu uleiuri esențiale.

Iată câteva directive utile pentru demararea propriei producții de săpun natural:

Rețeta numărul 1:
1. Hotărăște-te dacă vrei să folosești un ulei esențial sau mai multe.
Poți opta să faci mai multe săpunuri, de diferite tipuri, sau să amesteci mai multe uleiuri într-o singură tranșă de săpunuri. Dacă optezi pentru un amestec, următoarele combinații se potrivesc foarte bine:
-bergamotă, lămâie, portocală
-geraniu, iasomie, ylang-ylang și piper negru
-ambră, bergamotă, și trandafir
-cedru, santal și patchouli
-scorțișoară, vanilie și mentă

2. După ce te decizi asupra combinației, păstrează uleiurile amestecate într-o sticlă închisă la culoare. Proporțiile uleiurilor pot varia.

3. Lasă amestecul în acea sticlă timp de o săptămână, pentru ca uleiurile să se amestece în mod natural, fără să agiți sau să deschizi sticla în acest interval.
Ingrediente: ulei esențial de lavandă, ulei esențial de portocale, praf de spirulină, semințe de merișoare.

Ce ai nevoie:
-un recipient de măsurat
bază de săpun 
-o lingură de lemn sau un blender
-un recipient pentru rezultatul final

Florile sau coloranții sunt opționali.

4. După ce uleiurile sunt pregătite, taie baza de săpun în bucățele mici și pune-le într-o oală. Încălzește-le la bain marie până când se lichefiază.

5. Adaugă amestecul de uleiuri esențiale, în timp ce continui să amesteci.

6. Unge recipientul(în care vei turna săpunul) cu ulei de măsline, ca să fie mai ușor de scos după ce se întărește.
Poți turna o cantitate mică din amestecul de uleiuri esențiale în acel recipient, poți adăuga câteva floricele mici sau plante și să lași acest strat 10 minute înainte să adaugi săpunul.

7. Lasă săpunul să se întărească cel puțin o oră înainte să îl scoți.
Dacă tot este greu de scos, pune-l în frigider pentru o vreme și apoi încearcă din nou.

După ce le scoți, taie-le în bucăți de dimensiunea dorită și învelește-le în hârtie lucioasă.

Rețeta numărul doi:
Adaugă într-o oală:
-ceară de albine
-ulei de cocos
-ulei de ricin
-unt de shea
-unt de cacao
-ulei de măsline (în proporție de 45%)
-bază de săpun

sapun-naturalUleiul de măsline va face săpunul foarte fin și hidratant, iar uleiul de cocos și ceara de albine va asigura soliditatea lui. Dacă simți nevoia să fie foarte hidratant, poți adăuga o lingură de glicerină. Nu uita că aceste săpunuri se pot topi foarte ușor, așa că nu îți recomandăm să le lași mult timp în apă.
De asemenea, dacă nu ai un blender poți amesteca cu lingura de lemn, dar dacă posezi unul (nu în genul mixer-ului, ci acel blender cu un singur capăt și cu o lamă gen elice) ți-l recomandăm, deoarece amestecul va ieși mult mai omogen.
Nu te sfii să-ți manifești creativitatea!

sapun-home-madePoți să torni săpunul în recipiente în formă de inimioară, steluțe, trandafiri sau ce dorești tu. Astfel le poți oferi un cadou foarte drăguț celor dragi și te vei simți mult mai bine știind că eviți toate acele substanțe sintetice din săpunurile obișnuite!

Share.

Leave A Reply