Beneficiile unei hidratări corecte

0

Căldura, frigul, vântul și variaţiile mari de temperatură contribuie din plin la deshidratare, adică uscăciunea întregului corp, a pielii, dar mai ales a feţei şi mâinilor, cu toate consecinţele ei nedorite: riduri, pete, aspect tern, senzaţie de disconfort.

Multe studii făcute de-a lungul timpului au arătat beneficiile consumului de apa.

Potrivit cercetătorilor, neuronii detectează deshidratarea și o semnalează altor regiuni din creier care au rolul de a echilibra funcțiile cognitive și starea de spirit. Ca regulă generală, este bine ca femeile să bea 11 pahare de câte 200 ml pe zi, iar bărbații 15. Mai exact, necesarul zilnic de apă al unui adult este de 45 de ml apă/ kilogram corp, susțin cercetătorii.

Aceasta este de fapt starea de hidratare a organismului. Hidratarea este termenul ce descrie capacitatea corpului de a reține și administra apa. O hidratare corectă nu înseamnă doar un aport corect și constant de apă, ci și o concentrație corectă la nivel celular.

beneficiile-unei-hidratari-corecte4

Apa are capacitatea magica de a menține buna funcționare a organismului, dar nu numai atât. Apa intra în proporție de peste 50% în compoziția fiecărui organ din corpul omenesc, începand cu celulele, sângele, neurotransmițătorii și terminând cu organele. Creierul conține 90% apă, iar aceasta influențează direct capacitatea acestuia de a transmite mesajele către toate organele cu viteze uluitoare prin neurotransmițători, care sunt compuși în proporție de 90% din apă. Neurotransmițătorii deshidratați nu mai transmit corect mesajul „mi-e sete”, așa încat setea nu mai este percepută. Asta nu înseamnă că organismul nu are nevoie de apă. Din contră. Apar o serie de simptome și fenomene care toate sunt semne ale deshidratării de care uneori nu suntem conștienți. Durerile musculare, senzația de oboseală, amețeala, senzația de foame, afectarea rinichilor, a pielii și a puterii de concentrare, toate sunt mesaje sau efecte ale deshidratării.

Celulele corpului nu pot funcționa corect în lipsa unei bune hidratări. Există un tip de apă în interiorul celulei și alt tip de apă în afara ei. Schimbul între acestea purifică celula și o ajută să funcționeze corect, iar daca nu bem apă corect, astfel ca toate necesitățile organismului să fie satisfacute, celulele se intoxică.

Când membrana unei celule nu este bine hidratată, corpul declanșează un mecanism de urgență, protejandu-se de deshidratare cu ajutorul colesterolului. Membrana celulara se îmbracă într-o peliculă protectoare, care împiedică uscarea și care este formată din colesterol.

În cazul în care vrei să slăbești, cel mai mare beneficiu este cel al influenței apei asupra ratei metabolismului bazal. Apa induce un efect termogenetic, care va duce la creșterea ratei metabolice. Cu cât metabolismul este mai accelerat, cu atât este mai puțin probabil să crești în greutate.

beneficiile-unei-hidratari-corecte5Studiile au arătat că, în 90% din cazuri, colesterolul scade în 21 de zile de băut apă corect, ceea ce înseamnă că în 90% din cazuri colesterolul este crescut din cauza deshidratării. Mai mult, celulele deshidratate sunt vulnerabile la îmbolnăviri și mutații.

Beneficiile unui consum corect de apă se văd și la nivelul cartilagiilor, unde componenta apei este de 90%. Când cartilagiul este deshidratat, începe să pocnească și doare. Oasele au nevoie de apă în aceeași măsură și multe dintre durerile de oase, precum și sindromul de alunecare al discului lombar sunt cauzate de deshidratare. Tensiunea arterială mare, problemele vasculare pot fi cauzate de lipsa unei bune hidratări.

Fast-food-urile și tarabele de prin parcuri ne asaltează cu pahare mari cu sucuri pline de zahăr și alte elemente nocive. Deși în plină vară este momentul propice să ne hidratăm, nu contează doar cantitatea de lichid consumată, ci și calitatea acestuia.

 

 

Share.

Leave A Reply