Calendarul ortodox are cateva posturi care au specificul lor cu dezlegari la unele alimente insa in general interzic alimentele de origine animala precum carnea, ouale si laptele.
Pe langa aspectul religios, postul are beneficii in ce priveste starea de sanatate, asa ca indiferent de orientarea religioasa, o perioada in care sa eliminati carnea din meniuri, nu strica, cu conditia sa stim ce sa mancam in aceasta perioada a postului.
Asadar, sa raspundem la intrebarea: ce mancam in post?
Sanatatea noastra depinde, in primul rand, de alimentele pe care le ingeram. Postul are ca scop limpezirea spiritului si a mintii, dar chiar si in post trebuie sa asimilam vitamine, proteine si minerale pentru a nu provoca organismului nostru carente ce pot cauza diverse boli, mai ales in perioada de iarna sau primavara cand racelile sunt mai frecvente.
Pentru a inlocui carnea se recomanda ciupercile care contin destule proteine. Fasolea, de asemenea, este o sursa eficienta de proteine si fier si care asigura necesarul organismului. Soia si lintea se pot adauga, fiind din aceeasi clasa a leguminoaselor, care au un continut bogat de substante. Se pot prepara in diverse combinatii si au un gust placut.
In perioadele de post nu trebuie sa va lipseasca mierea de albine, pentru ca asigura necesarul de energie. Dintre legume sunt recomandate cartofii si varza deoarece au proprietati foarte variate si asigura o gama larga de nutrienti pentru organism.