Ce sa faci cand nu mai reusesti sa slabesti

0

De ce este atat de greu sa pierzi ultimele kilograme ? Si de ce este mai greu sa pierzi kg cu cat devii mai slaba?

Oricine a incercat să piarda in greutate cunoaste acest frustrant moment, ultimele cinci sau zece kg.

Toata lumea care a a cautat raspunsuri a gasit sfaturi de la specialisti, mituri pe jumatate adevarate si liste realizate cu mult entuziasm care sa te faca sa crezi ca esti pe aproape si vei scapa de ele foarte usor insa adevarul e ca ultimele kg sunt cele mai greu de zdruncinat si de eliminat si am sa va spun si de ce.

 

La inceput este usor sa slabesti insa in timp tot acest demers psihologic se numeste ‚diet fatigue’ sau „stresul dietei”. Sa notezi zilnic ce ai mancat, sa calculezi numarul caloriilor din farfurie, sa sari peste paharul de vin sau peste desert in timp devine o sarcina grea, greu de gestionat si sincer plictisitoare.
Cei care tin dieta in timp devin  tot mai putin atenti, dupa ce au slabit un numar mare de kg incep sa uite tot ce au mancat intr-o zi si mai ales cat.  Problema e ca nu mai sunt la fel de atenti ca la inceput.

dieta-nu-mai-slabesc

 

Nu va invinovatesc, dar primul sfat e: sa tineti un jurnal cu tot ce mancati in fiecare zi.

E demonstrat stiintific ca oamenii care tin dieta slabesc pe toata perioada dietei doar pastrand un astfel de jurnal care ii motiveaza dar ii si face sa se abtina cand vad ca au trecut limitele.

 

Apoi poate e timpul sa recalculati caloriile.

Atunci când o persoana incepe sa piarda in greutate , rata lor metabolica scade . Cu alte cuvinte, ai nevoie de mai puține calorii pentru a îndeplini cerințele de funcționare de baza ale organismului. Ii ajunge si doar atat. De aceea, este o idee buna sa-ti reevaluezi necesarul caloric dupa fiecare 10 kg pierdute.

 

Oamenii care au o  greutate normala au tendinta de a manca mai putine calorii decat oamenii care sunt supraponderali. Este nevoie de mai putine calorii pentru a mentine o greutate corporala mai mica. Asta nu inseamna neaparat ca ei mananca mai putina cantitate ci se poate ca consuma alimente mai dense in substante nutritive, mai multe legume, fructe si carne slaba care au mai putine calorii.

 

Exista un element suplimentar privind metabolismul : ceva numit „adaptare metabolica”.

Cand faci dieta , organismul este fortat sa lucreze cu un numar redus de calorii pe zi. In cele din urma corpul tau se adapteaza si se pregateste sa traiasca cu ele… fara a mai pierde in greutate. Cand ajungeti in punctul mort trebuie sa stiti ca aceste ultime kg dupa ce metabolismul e adaptat le veti da jos extrem de greu si trebuie doar putina neatentie pentru a incepe sa puneti la loc toate kg pierdute. De fapt in acest punct majoritatea femeilor se ingrasa chiar mai mult decat au slabit.

 

Deci, ce puteți face ? Interesant, raspunsul specialistilor nu este sa incepeti sa faceti sport!

Da, sportul ajuta insa el nu arde atat de usor grasimea.  E foarte greu de transformat 2 kg de grasime in 2 kg de muschi. Sportul va ajuta sa va mentineti atunci cand ati terminat dieta. Insa daca incepeti si dieta si sport in accelasi timp, va condamnati la dieta pe viata! Si o data ce nu mai faceti sport nici dieta nu o sa va mai ajute. Mai bine alegeti dieta si sportul dupa ce ati terminat si doriti sa va mentineti.

 

Si totusi cum scapati de acest punct mort?

Incercati sa adaugati treptat calorii bune (din salate si carne alba) timp de 2 saptamani. Mancati cantitati mai mari. Pana ce corpul din nou ajunge la adaptare metabolica si apoi incepeti sa scadeti din nou cantitatile. Dureaza timp si trebuie sa fiti foarte atenti dar cu ajutorul jurnalului puteti sa depasiti acest moment.

Insa la final cel mai important este sa evaluati obiectivele. Daca ati pierdut in greutate si ati trecut pe un stil de viata sanatos tot ce va mai ramane este timpul.

Amintiti-va ca mentinerea este la fel de importanta ca si pierderea in greutate!

 

Share.

Leave A Reply