Cum ne protejăm de alergiile primăverii

0

Primăvara a început să dea semne timide de viață, soarele începe să încălzească din ce în ce mai tare, natura înverzește și înflorește, numai tu nu te poți bucura de toate acestea. De ce? Din cauza „nesuferitei” alergii de primăvară, care îți demonstrează că primăvara poate aduce și motive de îngrijorare.

Reacțiile alergice intervin atunci când sistemul tău imunitar decide că o anumită substanță ce pătrunde în corpul tău, fie ea polen, spori de mucegai, păr de pisică sau doar praf, este un „dușman” și încearcă să „atace” corpul. Astfel de substanțe sunt denumite alergeni și în cadrul procesului de neutralizare, celulele tale eliberează histamine și alte substanțe chimice care pot cauza simptomele tipice de alergie – secreții nazale, strănuturi, mâncărimi și ochi înroșiți, gât iritabil, dureri de cap în zona sinusurilor etc. Pentru ameliorarea reacțiilor alergice consumă suplimente naturiste care să îți întărească sistemul imunitar.

Anumite substanțe din natură au proprietăți de reducere a inflamației în organism, sunt antihistaminice naturale, printre ele se numără și urzica și ginko biloba. Quercitina este un antioxidant puternic din fructele închise la culoare: struguri negri, mure, dude și ceai verde, quercitina blochează producția de histamină. Ceaiurile din fructe de cătină, măceșe, păducel sau coji de mere, luate prin rotație sunt de ajutor în creșterea imunității. În magazinele cu produse naturiste online găsești suficiente suplimente naturiste care stimulează sistemul imunitar și ajută la lupta împotriva alergiilor.

Alte sfaturi de care să ții cont:

Consumă alimente non-alergenice
Dacă consumi alimente cu potențial alergen, sistemul imunitar va fi mult solicitat și va reacționa și la factori alergeni pe care în mod normal îi tolerează. Elimină grâul, produse lactate, zahărul în exces, în perioada în care te expui la factorii alergeni din mediu (polen, mai ales), în perioada de primăvară.

Consumă o linguriță de miere, în fiecare zi
Mierea este un factor stimulator al imunității, pe principii homeopate. O linguriță de miere de albine, dimineața pe stomacul gol, va aduce doze mici de alergen care vor reduce sensibilitatea față de respectivii alergeni.

Consumă multă vitamina C
Aceasta funcționează ca un antioxidant puternic care face ca celulele să secrete mai puțină histamină atunci când sunt expuse la un factor alergen. Histamina este responsabilă de simptomele neplăcute asociate alergiilor, de la iritațiile oculare, la strănut, mâncărime și edeme. Doza zilnică de vitamina C poate ajunge și până la 1.500 mg zilnic.

Apa de mare calmează iritația mucoaselor
Folosește pentru nas apă de mare și fă inhalații de aburi de apă fierbinte în care ai pus, la fiecare litru, trei linguri de sare grunjoasă. Mineralele și sarea calmează iritația mucoaselor.

Acupunctura poate diminua efectele alergiilor
Prin tratamente corecte se temperează reacțiile sistemului imunitar față de o serie de substanțe cu potențial alergen și reduc substanțial efectul acestora.

Pernele vechi rețin alergeni
Dacă ai o pernă mai veche de trei ani și dacă nu ai spălat-o în acest interval de timp, atunci este foarte probabil ca ea să conțină acarieni. Aceste mici organisme de care ne lipim fețele când dormim ne pot cauza alergii. Sfatul specialiștilor este să folosești perne hipoalergenice pe care să le învelești nu numai cu o față de pernă ci și cu o husă de protecție cu fermoar pe care să o speli săptămânal.

Mucegaiul este mult mai răspândit decât ți-ai imagina
Mucegaiul este unul dintre factorii care declanșează alergiile sau astmul. Cum el nu se întâlnește doar în baie, trebuie să avem grijă și să verificăm periodic unele electrocasnice precum mașinile de spălat vase sau rufe și sistemul de aer condiționat.

Ai grijă la jucăriile de pluș
Jucăriile de pluș ale copiilor pot adăposti acarieni care declanșează alergii sau astm. Pentru a preveni acest lucru, poți spăla periodic jucăriile. Însă, în cazul în care jucăriile riscă să se deformeze la spălat le poți congela lunar. Tot ce trebuie să faci este să pui jucăriile într-o pungă bine închisă pe care să o ții 24 de ore în congelator.

Renunță la covor
Dacă nu ești dispusă să renunți la carpete sau la covoare atunci ai grijă să le aspiri și cureți periodic.

Nu adu polenul și praful în casă
Nu intra încălțată în casă și încearcă să nu utilizezi în casă jucăriile sau uneltele folosite afară. În acest fel te vei feri de polen și praf cât vei sta în casă.

În cazul afecțiunilor alergice stresul înseamnă agravarea bolii, motiv pentru care este esențial să practici diferite metode de relaxare, yoga, exerciții fizice sau meditația.

Share.

Leave A Reply