Cartoful este un aliment folosit pe scara larga si binecunoscut pentru efectele benefice pe care le are in functie de modul de preparare. Sunt felurile retete in care poate fi folosit in alimentatie, fiind aproape nelipsit de pe mesele noastre, in diverse combinatii culinare.
Cartofii fierti sunt recomandati pentru cei bolnavi de reumatism deoarece, aplicati pe locurile dureroase din muschi si oase, calmeaza durerea. Bineinteles ca temperatura aplicata nu trebuie sa fie prea mare, pentru a nu provoca arsuri, si acestia trebuie sa fie imbracati intr-un material textil.
Daca ii coaceti, se recomanda consumarea lor cu tot cu coaja pentru prevenirea accidentelor vasculare, degenerescenta maculara, in insomnii si pentru prevenirea imbatranirii premature si a bolii Alzheimer. De altfel, cea mai mare putere nutritiva o au cartofii copti, fiind cea mai indicata forma de a-i consuma.
Sub forma de suc au efect benefic pentru tratarea litiazei biliare sau renale, dar si pentru gastrita. Sucul trebuie consumat imediat, nu trebuie lasat dupa preparare. unele persoane nu agreaza gustul lor, asa ca recurg la un amestec cu sucuri de radacinoase (morcov) sau cu suc de mere.
Cojile de cartofi, cele pe care multi dintre noi le aruncam la gunoi din ignoranta, contin potasiu, vitaminele B, flavonoide, compusi folici si fibre alimentare. Aceste coji se fierb, dupa ce au fost spalate bine. Apa rezultata din fierbere este indicata pentru reumatism si hipertensiune.