Ce este, de fapt, detoxifierea organismului?
Este acțiunea de neutralizare a produselor de ordin toxic din organism. Conținutul mare în vitamine, săruri minerale și apă, toate acestea sunt baza oricarei detoxifieri.
Curele de detoxifiere sunt necesare chiar dacă ducem un stil de viață sănătos și nu consumăm alimente care conțin chimicale sau cărnuri grase. ”Intoxicarea” este inevitabilă în orașele mari, deoarece acumulăm zilnic reziduuri acide și toxine prin aer, medicamente, alimentaţie, stres sau paraziţi.
Atunci când corpul nostru nu mai reușește să elimine toxinele , în organism se creează un mediu propice pentru dezvoltarea agenţilor patogeni (bacterii, viruşi şi ciuperci) care conduc la boală.
Sunt câteva semne prin care organismul ne avertizează cu privire la nevoia detoxifierii organismului: dureri de cap, răceli frecvente, stări de epuizare fizică, cearcăne (în absența unor problem la rinichi), acnee, pete pe piele, iritaţii, miros puternic al transpirației, creșterea necontrolată în greutate, căderea părului, digestie grea, balonare,chiar îmbătrânire prematură.
Organismul are propriile mecanisme prin care se curăță în mod constant de substanțele nocive: transpirația, diureza, tranzitul intestinal și respirația. Însă aceste funcții au o misiune tot mai dificilă în condițiile în care consumăm alimente tot mai bogate în aditivi, respirăm un aer mai poluat și suntem supusi unui stres continuu.
Metodele de detoxifiere a organismului sunt diferite în funcție de organul care trebuie detoxifiat, stimulat: colonul, ficatul, rinichii, pielea, plamanii, de aceea este important să știm ce și cum detoxifiem în funcție de semnalele de alarmă pe care le primim de la organismul nostru. Acesta este primul pas, și anume conștientizarea nevoilor organismului nostru și apoi alegerea metodei de detoxifiere.
Sunt necesare minim două cure de detoxifiere pe an având în vedere stilul de viață actual si moda fast-food-ului pe care din păcate nu îl prea putem evita. Curele de detoxifiere sunt mult mai eficiente daca sunt însoţite de activităţi fizice regulate, o alimentaţie alcalină şi construirea unei gândiri pozitive, benefice.
Ne putem ajuta organismul să elimine și să nu mai acumuleze toxinele crescând metabolismul printr-un stil de viață sănătos: alimentație bazată pe produse naturale, eliminarea pe cât posibil a zahărului, exerciții fizice regulate, eliminarea stresului, respectarea nevoii de odihnă.
Câteva metode eficiente simple de detoxifiere pe care le putem pune în practică ușor sunt:
– Băile cu săruri sau uleiuri volatile – apa caldă ajută la eliminarea toxinelor din corp prin suprafața pielii, prin transpirație; sauna este o altă procedură placută și eficientă care ajută atât la detoxificarea organismului cât și la reducerea surplusului nedorit de kg.
– Consumați alimente sănătoase, integrale, proaspete, creșteți aportul de fibre. Alimentele naturale sunt mult mai bogate în nutrienți și nu conțin conservanți și substanțe chimice, au un conținut ridicat de antioxidanți care ajuta la protejarea organismului de radicalii liber, cei care acidifiază și întoxică celulele organismului.
– Beți apă! Aceasta contribuie la transportarea nutrienților și energiei la celulele corpului și la eliminarea reziduurilor și toxinelor. În cazul sportivilor, o pierdere de 2% din apa corporală poate avea efecte negative asupra performanței fizice. Scăderea apei corporale cu 5% duce la epuizare, iar scaderea cu 7% – 10% este mult mai gravă, putând fi fatală.
– Faceți sport, suficientă mișcare și activitate fizică pentru a vă menține în formă.
– Relaxați-vă: detoxifierea nu implica doar consumul de alimente sănătoase ci și relaxarea psihică, odihnă de calitate: o noapte de odihnă bună este esențială pentru a repara și a restabili echilibrul din organism.
– Respirația este o sursă de viață. Cu cat respirați mai adânc, cu atât veți introduce mai mult oxigen în organism, care vă ajută să eliminați mai mult dioxid de carbon și toxine din organism. Acest tip de respirație este extrem de benefic pentru ameliorarea depresiei, anxietății și a tulburărilor legate de stres. In urma respirației profunde, bătăile inimii se vor încetini și vă veți relaxa profund.
Astfel, ființa umană redobândește un atribut redutabil în lupta cu boala: vitalitatea!