Efectele benefice ale ierburilor aromatice

0

Ierburile aromatice specifice tarii noastre sunt: mararul, patrunjelul, leusteanul si cimbrul. Ele se remarca dintre toate prin calitatile lor tonice, antiinflamatoare, antiseptice, diuretice si sedative. Folosite in mancaruri au darul de a imprima un gust placut, o aroma specifica si de a contribui prin substantele pe care le contin la o sanatate mai buna.

Mararul este o importanta sursa de minerale, vitamina C, fibre si fitoestrogeni, fapt pentru care este indicat mai ales femeilor aflate la menopauza. Poate combate depresia daca este folosit in salate, zilnic, timp de 15 zile. Sunt si mancaruri cre necesita adaos de marar, asa ca puteti include o masa pe zi cu un astfel de meniu.

patrunjelPatrunjelul contine printre altele vitamina B12, calciu, betacaroten si acid folic. Daca se consuma regulat, patrunjelul in stare proaspata este un puternic detoxifiant si reduce efectele nocive ale fumatului si consumului de alcool. Cercetatorii au demonstrat ca frunzele de patrunjel contin vitamina C cat 4 portocale, ceea ce-l face un aliat puternic al sistemului nostru imunitar.

Leusteanul este benefic pentru tratarea infectiilor respiratorii si urinare, pentru afectiunile digestive si ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Desi e putin mai scump pe piata decat cele prezentate anterior, gustul specific da o aroma placuta in special cirobelor. Asa ca pentru cei care vor o ciorba, sa adauge cateva fire de leustean.

cimbru

Cimbrul este indicat de asemenea pentru infectiile renale, astm bronsic, tuse convulsiva si crampe abdominale. Poate fi folosit drept condiment pentru fripturi sau ca aroma in unele mancaruri, dupa preferintele fiecaruia.

Share.

Leave A Reply