Eleuthero – beneficii potențiale pentru sănătate

0

Uneori cunoscut sub numele de ginseng siberian, eleuthero este nativ în Japonia, nordul Chinei, sud-estul Rusiei, Coreea de Sud și Coreea de Nord.

Ce este eleuthero?
Există dovezi că eleuthero a fost folosit pentru prima dată ca remediu pe bază de plante în China cu aproximativ 2000 de ani în urmă.
Planta este utilizată în majoritatea medicamentelor tradiționale ca un adapogen, un compus care ajută organismul să se ocupe mai bine și să se adapteze la stres. Eleuthero acționează, de asemenea, ca stimulant, crescând funcția sistemului nervos.
Deși au avantaje și utilizări similare, eleuthero (Eleutherococcus senticosus și Acanthopanax senticosus) nu are legătură cu ginsengul american (Panax quinquefolius) sau cu ginsengul adevărat (Panax ginseng).
12 potențiale beneficii pentru sănătate
în medicamentele tradiționale și pe bază de plante, eleuthero este utilizat pentru a trata zeci de afectiuni diferite.
Cu toate acestea, numărul de avantaje testate și dovedite la animale și la om este mult mai mic. Cele mai multe dintre avantajele stabilite încă mai au dovezi neclare sau contradictorii.

Beneficiile potențiale pentru sănătate ale eleuthero includ:
1. Creșterea energiei și reducerea oboselii
Ca stimulant, eleuthero stimulează nivelurile de energie și conține compuși cunoscuți pentru a ajuta la depășirea epuizării și prevenirea efectelor sale secundare.
Un studiu a constatat că consumul de eleuthero a mărit semnificativ punctul de epuizare al șoarecilor de înot prin reducerea acumulării de acid lactic și a azotului de uree din sânge, în plus față de creșterea utilizării grăsimilor.
2. Îmbunătățirea funcției cognitive
Prin creșterea circulației, eleuthero poate crește fluxul de sânge în creier, îmbunătățind funcțiile mentale cum ar fi memoria și concentrarea.
3. Gestionarea cancerului
Panax ginseng s-a dovedit a avea proprietăți anti-cancer sau anti-tumorale.
Cercetările sugerează că eleuthero poate avea proprietăți similare, în special în cazurile de cancer pulmonar, însă această afirmație necesită mai multă cercetare.
4. Îmbunătățirea activitatii fizice
Ca stimulant, eleuthero poate crește capacitatea mușchilor de a face muncă, în special în perioadele de activitate fizică intensă.
Un studiu a constatat că, consumarea a 800 de miligrame de eleuthero pe zi timp de 8 săptămâni a crescut timpul de anduranță al unui subiect masculin cu 23%, saturația de oxigen de vârf cu 12% și cea mai mare frecvență cardiacă cu 3%.
5. Vindecarea rănilor și prevenirea ulcerațiilor
Prin stimularea sistemului imunitar, eleuthero poate îmbunătăți sau accelera procesul de vindecare.
Compușii din eleuthero s-au dovedit, de asemenea buni pentru a preveni formarea de ulcere, inclusiv ulcere diabetice la nivelul piciorului.
6. Creșterea tensiunii arteriale scăzute
Ca stimulant, eleuthero crește circulația și ritmul cardiac și poate crește tensiunea arterială în timp.
Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele cu tensiune arterială scăzută, dar poate provoca riscuri pentru persoanele cu hipertensiune arterială.
7. Reducerea osteoporozei
În mai multe medicamente tradiționale, eleuthero este utilizat pentru a crește puterea musculară și a oaselor.
Într-un studiu efectuat în 2013, șobolanii cărora li s-a administrat 100 mg de eleuthero zilnic timp de 8 săptămâni au înregistrat o creștere de 16,7% a densității osoase a femurului.
8. Gestionarea menopauzei
Extractele de eleuthero și eleutherozide sunt cunoscute a se lega de situsurile receptorilor de estrogen. Prin urmare, eleuthero poate diminua efectele retragerii estrogenice la femeile care suferă de menopauză. Din acest motiv, femeile cu cancer estrogen pot fi nevoite să se consulte cu medicul înainte de a consuma eleuthero.
9. Reducerea sau limitarea infecțiilor tractului respirator
Ca stimulant imun, eleuthero poate scurta durata și severitatea infecțiilor pulmonare, cum ar fi gripa și pneumonia.
10. Îmbunătățirea funcției limfatice
Eleutherozidele s-au dovedit a îmbunătăți funcția limfatică a rețelei de ganglioni limfatici, ceea ce înseamnă că pot reduce edemul. Edemul este umflarea cauzată de acumularea de lichid.
Un studiu din 2016, pe 50 de voluntari sănătoși a constatat că pudra de eleuthero a redus semnificativ edemul în 2 și 4 ore după consumare.
11. Prevenirea și repararea leziunilor nervoase
Mai multe studii au arătat că eleutherozidele pot ajuta la prevenirea și repararea leziunilor nervoase.
Eleuthero a fost explorat ca un potențial medicament preventiv sau de gestionare a afecțiunilor neurologice progresive, cum ar fi boala Alzheimer.
Un studiu a constatat că eleuthero a îmbunătățit regenerarea nervului și reformarea sinapselor la șobolanii cu leziuni ale nervilor.
12. Reducerea sau stabilizarea nivelului zahărului din sânge
Eleutherozidele s-au dovedit a reduce rezistența la insulină și sunt luate în considerare pentru tratamentul diabetului de tip 2.

Un studiu realizat în 2013 a constatat că 480 mg pe zi de eleuthero a redus semnificativ nivelul de zahăr din sânge la subiecții cu diabet zaharat de tip 2.
Interese de cumpărare
Extractele de eleuthero sunt realizate folosind coaja, tulpinile, frunzele sau rădăcinile plantei.
Planta este vândută sub formă de capsule, tablete, lichid sau tinctură și sub formă de pulbere.
Poate fi folosit și în întregime, iar frunzele și tulpinile uscate ale plantei pot fi fierte pentru a face un ceai. Fructele proaspete ale plantei pot fi, de asemenea, consumate crude. Deși poate fi vândut în monoterapie, eleuthero se găsește, de asemenea, în mod frecvent în multivitamine și tonice care vizează stimularea funcției imunitare, creșterea nivelului de energie și promovarea vitalității.

O persoană ar trebui să verifice ingredientele din produsele etichetate ca ginseng înainte de a le cumpăra sau de a le folosi. Eleutherozidele, în special eleutheroside B, sunt de obicei principalul ingredient bioactiv, iar un farmacist ar trebui să poată recomanda produse adecvate care conțin acest lucru.

Cum se utilizează eleuthero
Nu există o doză standard recomandată pentru eleuthero. Modul în care se utilizează planta depinde de formula, forma și beneficiile căutate.
Planta nu este considerată sigură pentru utilizare la copii. Pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani, dozele tipice și alte recomandări includ:
• consumati intre 300 și 1200 mg pe zi, dar sa nu se depaseasca 3-6 grame
• luați dimineața pentru a evita perturbarea ciclului de somn
• se pot lua doze între mese
• luați suplimentul pentru nu mai mult de 6 săptămâni continuu urmat de cel puțin o pauză de 2-3 săptămâni
Este important să discutați cu un medic înainte de a lua suplimente pe bază de plante. Poate fi util să luați sticla sau ambalajul produsului pentru referință.
Complicații și riscuri pentru sănătate
Produsele din plante pot reacționa cu anumite medicamente, provocând o reacție negativă sau scăzând efectul medicamentelor. De asemenea, este posibil ca produsele pe bază de plante să nu fie în siguranță pentru persoanele cu anumite afectiuni.
Reacțiile adverse potențiale ale utilizării cu eleuthero includ:
• risc crescut de sângerare bruscă și hemoragie
• creșterea sau scăderea tensiunii arteriale
• creșterea sau reducerea nivelului de zahăr din sânge
• modificări hormonale, în special a cortizolului
• urticarie și dermatită de contact sau erupții cutanate
• probleme gastro-intestinale, inclusiv diaree, greață și crampe
• spasme musculare
• durere nervoasă
• extremități reci
• nervozitate sau agresivitate
• durere de cap
• insomnie
• confuzie

Share.

Leave A Reply