Sfarsitul verii si inceputul toamnei reprezinta vremea cand mare parte din legumele si fructele locale se coc. Tara noastra are o clima temperata, propice pentru multe legume si fructe cu continut bogat in vitamine, minerale si agenti activi benefici pentru sanatate.
Chiar daca din motive evidente cercetatorii si nutritionistii promoveaza o serie de plante exotice, totusi cele locale sunt la fel de bune, iar unele chiar mai bune. Promovarea fructelor exotice poate avea motive financiare insa unele din ele isi merita renumele precum bananele, portocalele si altele.
Dintre legumele locale putem aminti morcovii si dovleacul care contin beta caroten. Consumul lor ajuta la reducerea colesterolului, intareste sistemul imunitar, previne cataracta, prostata si controleaza nivelul glicemiei in sange. Sfecla este recomandata pentru purificarea ficatului. Multe alte legume locale contin vitamina C si minerale care ajuta la sustinerea sistemului imunitar, previn bolile de inima si mai nou ajuta la prevenirea cancerului.
Fructele, in mare parte se culeg toamna dar mai sunt si altele sezoniere precum capsunile, zmeura si ciresele. Dintre cele specifice toamnei putem enumera merele, strugurii si prunele. Aceste trei fructe au un continut bogat de vitamine si minerale necesare organismului si se recomanda consumul zilnic a macar jumatate de kilogram pentru un aport mediu de nutrienti.
Un comentariu
Legumele si fructele ar trebui consumate zilnic si in cantitati mai mari decat celelalte alimente.Multa lume ma intreaba ce mai poate face caci mananca sanatos dar nu reuseste sa slabeasca(dar totusi,consuma fructe si legume foarte rar)…