Legume și fructe bogate în fier care combat anemia și oboseala

0

Anemia apare atunci când sângele nu are destule celule roșii. Celulele roșii sunt foarte importante pentru organism, pentru că transportă moleculele de oxigen. Simptomele anemiei sunt: dificultăți de respirație, oboseală extremă, paloare, durere toracică, stare de confuzie, dureri de cap și infecții frecvente.

Alimentele bogate în fier joacă un rol important în alimentația noastră, deoarece fierul este un mineral esențial, prezent în fiecare celulă vie a organismului, care este responsabil cu producerea de hemoglobină, o proteină din celulele roșii care ajută la transportul substanțelor nutritive și al oxigenului către țesuturi și organele vitale.

Anemia poate fi corectată în primul rând prin nutriție.
Natura oferă o gamă largă de alimente, precum fructele și legumele, din care se pot extrage substanțele nutritive pentru a repara nivelul din fier din organism.
Iată ce alimente sunt recomandate!
Spanacul

Sărac în calorii și bogat în nutrienți esențiali, spanacul merită primul loc în topul alimentelor pentru combaterea anemiei. Acesta conține vitamina A și complexul de vitamine B, ambele fiind necesare pentru întărirea sistemului imunitar și reducerea oboselii.

Conținutul de fier, zinc și calciu din spanac stimulează producția de hemoglobină și îmbunătățește circulația sanguină, contribuind la oxigenarea țesuturilor. Ideal ar fi să consumi cel puțin 1/2 cană de spanac (75 g) pe zi pentru a primi 20% din doza recomandată de fier.

Morcovii

Atât sucul proaspăt de morcovi, cât și morcovii consumați în stare crudă ajută în combaterea anemiei. Sucul obținut din stoarcerea morcovilor este un lichid ușor digerabil, nu irită pereții stomacului și aduce un aport considerabil de fier și de vitaminele B și C.

Sfecla roșie

Sfecla roșie este bogată în fier și ajută la repararea și reactivarea celulelor roșii din sânge. Un pahar cu suc de sfeclă roșie pe zi, consumat timp de trei săptămâni, înlătură simptomele de oboseală și de lipsă de viață. De asemenea, se poate face un amestec din părți egale de sfeclă roșie, morcovi și spanac.

Prunele

Prunele sunt importante pentru cei care au anemie, datorită faptului că vitamina C în cantități foarte mari din prune ajută la absorbția mai ușoară a fierului. Pe lângă rolul benefic pe care îl au pentru prevenirea cancerului, constipației și diabetului, prunele se recomandă și pentru prevenirea și tratarea anemiei.

Rodia

Rodia întărește sistemul imunitar, este o sursă bogată în acid folic, consumul rodiei fiind recomandat în special femeilor însărcinate și celor care au anemie. Se numără printre cele mai antioxidante fructe, fiind bogate surse de potasiu, fier și calciu.

Strugurii negri

Curele cu struguri negri sunt mai mult decât necesare pentru cei care au anemie, datorită numeroaselor substanțe nutritive conținute în aceste fructe delicioase. Strugurii conțin fier și acid folic, dar și alte substanțe nutritive necesare organismului, pentru prevenirea oboselii și stărilor de extenuare.

Lintea

Lintea este una dintre cele mai bune leguminoase pentru a combate anemia în mod natural. Conținutul său de fier stimulează producția de globule roșii și îmbunătățește circulația. Lintea conține proteine și antioxidanți care protejează celulele împotriva problemelor cauzate de carențele nutriționale. Se recomandă până la 3 porții de linte pe săptămână. 

Pâinea integrală

Pâinea integrală este o sursă bună de fier datorită cerealelor integrale din compoziția ei. O felie de pâine integrală conține 6% din necesarul de fier al unui adult.

Mierea de albine

Mierea conține fier, cupru și magneziu. Adăugând miere în limonadă ai asocierea perfectă între o sursă de fier și vitamina C necesară absorbției acestuia.

Ai grijă de sănătatea ta! 

 

Share.

Leave A Reply