De ce să ne facem propriul șampon?
Deși crezi că producătorii de șampon are ca scop interesele tale personale, de fapt, doar tu ești cea căreia îi pasă cel mai mult atât de buzunarul tău, cât și de părul tau. Faptul că citești acest articol arată cel puțin faptul că ai început să pui la îndoială eficacitatea acelor șampoane așa-zis miraculoase din comerț.
De ce nu sunt bune șampoanele din comerț?
Șampoanele din comerț sunt un cocktail de substanțe chimice, unele mai dăunătoare decât altele cum ar fi:
SLS (Sodium Laureth Sulfate), un agent de curățare foarte puternic care produce și spumă, fiind utilizat în majoritatea cosmeticelor dar și la curățarea mașinilor. Este și o substanță cu potențial cancerigen.
Un alt ingredient nociv sunt parabenii, care, chiar și în cantitate mică pot duce la infertilitate, aceștia având proprietăți asemănătoare estrogenului, ceea ce duce la dezechilibre hormonale.
Formaldehida
O substanță dubioasă, dezinfectantă, fungicidă, care se folosește la materiale izolatoare, adezivi, în tâmplărie, în fertilizatori și pesticide. Expunerea pe termen scurt irită gâtul, ochii, nasul. Expunerea pe termen lung poate duce la cancer. Mai vrei să folosești șampoanele obișnuite?
Sorbat de Potasiu-este folosit ca și conservant, produce iritarea pielii capului și toxicitate.
Triclosan-se acumulează în celulele de grăsime și menține toxicitatea în corp. Irită pielea, ochii și plămânii și perturbă sistemul endocrin.
Isopropyl Alcohol-elimină complet uleiurile, chiar și cele din părul tău, lăsând părul dezhidratat și casant.
Mulți dermatologi și stiliști recomandă această metodă în locul șampoanelor agresive din comerț și aplaudă această revoluție din domeniul îngrijirii părului.
Îți vom oferi mai multe idei de șampon pe care îl poți prepara singură:
1. Șamponul din două ingrediente:
Nu confunda simplitatea cu ineficacitatea! Deși acest șampon este constituit din două ingrediente, te provoc să îl încerci și abia apoi să îl compari cu efectul unui șampon obișnuit.
-o lingură de bicarbonat de sodiu
-o cană de apă (poți folosi apă de izvor )
Adaugă aceste două ingrediente într-un recipient curat și amestecă-le bine.
Cum se folosește:
Aplică acest amestec pe păr și pe pielea capului, masează timp de 1-2 minute și clătește.
2. Șampon pentru păr uscat
-oțet de mere (2 linguri)
-ulei de tea tree (1 lingură)
-apă (un sfert de cană)
-ulei de avocado
3. Șampon pentru păr gras:
-apă distilată (un sfert de cană)
-ulei de mentă creață
-lămâie (o lingură)
-apă (o jumătate de cană)
4.Șampon pentru toate tipurile de păr:
-apă distilată (un sfert de cană)
-ulei de sâmburi de struguri
-suc de mere presat la rece(3 linguri)
-ulei de migdale dulci (1 lingură)
Firește, poți micșora sau mări proporția în funcție de lungimea sau necesitățile părului tău. Este indicat să folosești acest șampon în aceeași zi în care îl prepari, deoarece fiind un șampon natural, nu conține conservanți și deci se poate deteriora foarte rapid.
Aceste șampoane nu acționează agresiv precum șampoanele care îți privează părul de sebumul și de uleiurile sale naturale care sunt necesare pentru a-l păstra sănătos și ferit de factorii dăunători externi (vânt, poluare, frecare etc).
Iată cum te poți lipsi de ingredientele dubioase și artificiale din șampoanele obișnuite din comerț și părul tău va putea cu adevărat să arate și să se simtă mai bine, mai sănătos, mai natural!