Denumită și ”boala secolului” depresia reprezintă de fapt, o tristețe, o nemulțumire prelungită. Unele cercetări spun că o suferință ce durează mai mult de două săptămâni se transformă în depresie.
Dar cum putem recunoaște depresia?
Atunci când ne confruntăm cu pierderea interesului față de activitățile care înainte ne făceau plăcere, când refuzăm a ne mai îndeplini sarcinile cotidiene, când sentimente de disperare și teamă ating puncte maxime în intensitate asociate cu oboseală cronică, dezinteres față de propria persoană și a celorlalți, descurajare, sentimente de inutilitate și gol interior, idei obsesive ancorate în trecut și mai exact în situația sau persoana care ne-a provocat suferința, când sentimentele de remușcare față de modul în care ne-am comportat noi sau ceilalți ne urmăresc repetitiv, atunci, da! ne confruntăm cu stări de depresie.
Primul pas către a elimina această ”disfuncție” este acceptarea. De cele mai multe ori persoanele care se află în această conjunctură nu recunosc sau nu vor să recunoască situația de fapt, din motive variate, întârziind astfel, procesul de vindecare. Autocunoașterea și autoevaluarea corectă este o condiție esențială în acest demers.
Este important a înțelege că amânarea unei decizii ferme de a elimina complet această stare și chiar complacerea în ea, nu va rezolva nimic, nu va face decât mult mai rău. Consecințele unei depresii prelungite sunt dezastruoase: boli grave, nefericire, autodistrugere.
Acest lucru este un avertisment stringent necesar în a căuta tratamente cât mai naturale în lupta ”non-invazivă” cu depresia.
Cea mai eficientă și unanim recunoscută modalitate este efortul fizic, mișcarea în aer liber. Ușor de zis, însă atunci când gradul depresiei este avansat și oboseala a devenit cronică, este necesară o mobilizare mult mai mare în a găsi resursele de a te ridica din pat și a merge la plimbare în parc, chiar de a alerga câteva zeci de minute…Ei bine, fiecare poate apela la diverse metode de stimulare și resuscitare motivațională: prieteni, convingeri filozofice înălțătoare, filme cu mesaje pozitive, cărți spirituale, etc. Orice ne convinge că merită efortul, este binevenit.
O altă directivă ce necesită mare atenție este alimentația. Dieta bazată pe cat mai multe fructe și legume proaspete: țelina, varza, sparanghelul, nuci, semințele crude: de floarea soarelui, susan, migdale, cereale integrale: grâul, hrișca, orezul brun, polenul de albine crud, lăptișorul de matcă, algele marine, avocado, fructele de pădure, usturoiul. Contraindicate sunt carnea, alimentele procesate chimic, băuturile carbogazoase, cafeaua, tutunul, ceaiul negru, zahărul, energizantele chimice, grăsimile de origine animală, produsele fast-food pline de aditivi chimici.
Putem apela însă la anumite tratamente naturale care echilibrează emoțional pe bază de plante, care au de asemenea, efecte imediate. Energizantele naturale precum ginsengul, ceaiurile sau maceratele din plante de sunătoare, salvie, busuioc, rozmarin, isop pot fi de un real folos.
Un aspect important este detoxiferea ficatului, care în cazul persoanelor suferinde de depresie este gras și greoi.
Nu în ultimul rând atitudinea pozitivă, de a vedea partea bună a lucrurilor indiferent de cât de dificilă ar fi problema apărută. Umorul reprezintă nu doar o cale demnă de urmat cât și o stringentă și miraculoasă abordare ce poate elibera blocajele energetice care au provocat suferința.
Așadar, găsiți motive de a zambi, de a râde copios, de a va restabili încrederea și voia bună în orice moment.