Shilajit-ul a fost obținut în mod tradițional în India și Tibet, deși se găsește acum în multe alte țări. Acesta a fost folosit în medicina tradițională indiană ayurvedică de secole, iar compușii din ea par a fi benefici în multe afectiuni. În acest articol, vom afla despre beneficiile și posibilele efecte secundare ale acestei substanțe naturale.
Zece beneficii potențiale oferite de shilajit
Când este folosit corect, shilajit-ul poate avea mai multe beneficii pentru organism. Acest lucru se datorează în parte concentrației mari de acizi fulvici și humici, precum și a multor minerale.
1. Funcția creierului
Numeroșii compuși găsiți în shilajit pot fi utili pentru funcția creierului și pot ajuta chiar și la terapia cu Alzheimer.
Un studiu prezent în Jurnalul Internațional al Bolii Alzheimer a remarcat faptul că shilajit-ul este folosit în mod tradițional pentru longevitate și pentru încetinirea îmbătrânirii. Compușii din acesta pot ajuta la controlul tulburărilor cognitive, cum ar fi Alzheimer. Cercetătorii se așteaptă ca shilajit-ul să aibă un impact în prevenirea tulburărilor cognitive, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora aceste posibilități.
2. Îmbătrânire
Un studiu a remarcat faptul că acidul fulvic, unul dintre principalii compuși din shilajit, acționează ca un compus antioxidant și antiinflamator. Ca atare, poate ajuta la reducerea radicalilor liberi si a leziunilor celulare in organism, care sunt doi factori cheie in imbatranire.
Suplimentarea zilnică cu shilajit poate contribui la vitalitatea generală și la un proces mai lent de îmbătrânire la unii oameni.
3. Anemia
Anemia se dezvoltă atunci când sângele nu are suficiente celule sănătoase sau hemoglobină. Există multe cauze ale anemiei, inclusiv deficitul de fier. Anemia de deficit de fier poate provoca numeroase simptome în organism, inclusiv:
• bătăi neregulate ale inimii
• oboseală și slăbiciune
• mâini și picioare reci
• dureri de cap
Shilajit-ul conține niveluri ridicate de acid humic și fier, care pot fi utile în tratarea anemiei cu deficit de fier. Este important să explorați această opțiune cu un medic înainte de a lua suplimente, totuși.
4. Antivirale
Gama largă de minerale și compuși găsiți în shilajit poate, de asemenea, ajuta in lupta împotriva virușilor. Un studiu de cercetare a remarcat faptul că shilajit-ul ar putea lupta și ucide mulți viruși diferiți în medii izolate, inclusiv unele virusuri herpetice. Cercetătorii au explicat că, deși pare să fie eficace, sunt necesare mai multe studii efectuate pe subiecți vii pentru a susține aceste afirmații.
5. Oboseala cronică
Un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology din 2012 a constatat că shilajit-ul a contribuit la reducerea simptomelor sindromului de oboseală cronică la subiecții de test. Cercetatorii au remarcat faptul ca acesta ar putea ajuta la imbunatatirea functiilor celulare in organism, ceea ce inseamna ca poate reduce oboseala la sursa problemei si creste nivelul de energie in mod natural.
6. Boala de altitudine
Una dintre pretențiile făcute de practicanții tradiționali este că shilajit-ul poate ajuta la ameliorarea bolii de altitudine. Schimbările de presiune la altitudini mari pot afecta foarte mult unii oameni. Simptomele de boală de altitudine variază de la dureri corporale și oboseală la congestie pulmonară și oxigen scăzut în creier.
Shilajit-ul este o substanță complexă care conține mai mult de 80 de minerale diferite, precum și acid fulvic și acid humic. Datorită acestui spectru larg de componente benefice, se crede că acesta ajută la reducerea numeroaselor simptome de boală de altitudine. Aceasta poate contribui la îmbunătățirea proceselor cognitive ale creierului, la stimularea sistemului imunitar și la reducerea inflamației, toate acestea putând diminua boala de altitudine.
7. Cancer la ficat
Shilajit-ul arata, de asemenea, promisiunea in lupta impotriva anumitor tipuri de celule canceroase. Un studiu a constatat că șilajit-ul a ajutat la forțarea distrugerii celulelor canceroase în ficat. De asemenea, a stopat aceste celule canceroase să se înmulțească. Cercetatorii au observat ca rezultatele lor arata ca acesta are un efect anti-cancer, dar sunt necesare mai multe studii.
8. Sănătatea inimii
Shilajit-ul poate, de asemenea, proteja inima și îmbunătățește sănătatea inimii. Un studiu recent care a utilizat șobolani, a evidențiat efectele de protecție pe care le are asupra inimii. Animalele care au fost tratate cu shilajit înainte de leziunile cardiace au avut mai putine leziuni ale inimii decat cele care nu au primit shilajit.
Este important să rețineți că shilajit-ul poate reduce tensiunea arterială în unele cazuri și nu trebuie luat de nimeni care are o afectiune cardiacă activă.
9. Obezitatea
Transportul greutății suplimentare poate antrena mușchii și pune stres asupra oaselor. Un studiu realizat în Journal of Medicinal Food a subliniat că persoanele care sufereau de obezitate și care au luat un supliment oral de șilajit purificat au răspuns mai bine la exerciții fizice decât la cei care nu au făcut-o.
Cercetatorii au remarcat faptul ca shilajit-ul parea sa activeze gene in organism care a ajutat muschii scheletici sa se adapteze rapid la noul antrenament. Acest lucru ar putea însemna mai puțină oboseală și mai multă forță în timp.
10. Fertilitatea masculină și testosteronul
Shilajit-ul a fost, de asemenea, studiat pentru a crește fertilitatea masculină. Un studiu a fost realizat pe 60 de bărbați infertili carora li s-a dat șilajit de două ori pe zi timp de 90 de zile. După perioada de testare, aproape jumătate dintre bărbații care au terminat tratamentul, au prezentat o creștere a numărului total de spermatozoizi și a mobilității spermei sau cât de bine se deplasează sperma spre ovul, ambele fiind factori ai fertilității masculine.
Un alt studiu a analizat capacitatea shilajit-ului de a crește nivelul de testosteron la voluntarii sănătoși. Bărbații între 45 și 55 de ani au primit șhilajit timp de 90 de zile. La sfarsitul acestei perioade, cercetatorii au observat cresteri semnificative ale nivelului de testosteron total.
Utilizare
Shilajit-ul este disponibil sub formă de pulbere sau ca supliment care poate fi dizolvat în lapte sau apă. O persoană poate dizolva în lichid și poate bea până la trei ori pe zi, în funcție de instrucțiunile de pe ambalaj.
Doza recomandată de shilajit este de 300 până la 500 de miligrame pe zi. Cu toate acestea, este important ca o persoană să vorbească cu un medic înainte de a lua orice suplimente naturale.
Reacții adverse potențiale
Cercetările sugerează că shilajit-ul este sigur pentru utilizarea pe termen lung ca supliment alimentar. Cu toate acestea, există unele efecte secundare potențiale ale utilizării de shilajit.
Shilajit-ul poate scădea tensiunea arterială, care poate fi periculoasă pentru persoanele care utilizează medicamente de tensiune arterială ridicată. Persoanele cu o boală cardiacă activă sau cu antecedente de hipotensiune ar trebui să evite luarea de shilajit pentru a preveni scăderea tensiunii arteriale.
Este important să obțineți suplimentul dintr-o sursă reputațională. Un shilajit de calitate scăzută poate fi contaminat cu metale grele, radicali liberi și chiar arsen în unele cazuri.
De retinut !
Shilajit-ul are mai multe beneficii pentru sănătate și este un supliment sigur și eficient atunci când este utilizat corect. Este întotdeauna mai bine să discutați cu un medic despre dozajul corect în fiecare caz.