Boabele de cacao – proprietăți și beneficii

0

Boabele de cacao simbolizau, pentru mayași, vigoare fizică și longevitate, fiind prescrise de doctorii lor pentru relaxare, ca stimulator și tonic în același timp, iar untul de cacao era folosit ca unguent pentru vindecarea rănilor. Și toate acestea erau cunoscute de ei în urmă cu mai mult de 2500 de ani.

Cercetările făcute asupra boabelor de cacao au demonstrat acest lucru și anume, concentrația imensă de minerale și vitamine; acest super-aliment este în topul oricărei liste de alimente cu proprietăți antioxidante, este o sursă incredibilă de fibre și  serotonină, considerat hormonul fericirii.

Vorbim despre boabele de cacao și nu despre pudra de cacao pentru că, pe lângă pudra extrasă pe care o cunoaștem ca praf mai conține și unt de cacao, care și el are prețioase proprietăți nutriționale iar complexitatea beneficiilor acestui aliment este dată tocmai de proprietățile lui ca întreg. Iată câteva proprietăți si beneficii ale boabelor de cacao și produselor care au ca bază boabele de cacao.

5 proprietăți importante ale boabelor de cacaoboabele-de-cacao-proprietati-si-beneficii

Antioxidant – este un antioxidant mai puternic decât ceaiul verde! Se știe că antioxidanții ajuta la prevenirea și/sau încetinirea îmbătrânirii și riscului de boli cardiovasculare. Pentru a spori efectele sale antioxidante putem mesteca zilnic câteva boabe de cacao pe stomacul gol.

Magneziu – este un mineral care hrănește sistemul nostru nervos și musculatura, iar boabele de cacao au un conținut ridicat din acest mineral.

Calciu – ajută la întărirea oaselor și a dinților. Pentru a beneficia de această proprietate este indicat să fierbem boabele de cacao în lapte și să îndulcim cu miere, niciodată cu zahăr (în special alb) deoarece se știe că zahărul distruge calciul din organism.

Vitamina C –  vitamină care se regăsește în boabele de cacao și care întărește și susține sistemul imunitar.

Triptofan – acesta este un aminoacid pe care noi nu îl putem produce singuri, fiind necesar să îl asimilam din alimente; este esențial în producerea – prin asociere cu alte elemente- de serotonină, melatonină, ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea stărilor anxioase, a depresiei, a stărilor de iritabilitate.

boabele-de-cacao5 beneficii majore ale boabelor de cacao

– stimulent al sistemului nervos: datorită prezenței feniletilaminei, care acționează în creier, declanșează o stare de bunăstare emoțională și chiar euforie, și asta de fiecare dată când mâncăm o bucată de ciocolată pură. Totodată, boabele și chiar praful de cacao ajută la creșterea producției de endorfine, hormoni care îmbunătățesc starea de spirit, și nu trebuie să uităm că are proprietăți energizante ajutând în situații de oboseală fizică și mentală.

– stimulent al sistemului digestiv: este un aliment digestiv  în sine, îmbunătățind  digestia.

– previne constipația: boabele de cacao sunt un aliment ideal pentru tonificarea și stimularea sistemului digestiv; anumite substanțe prezente în cacao ajung în colon cu rolul  de a echilibra flora, susținând, astfel, dezvoltarea bacteriilor care facilitează digestia.

– ține la distanță problemele cardiovasculare: prezența mare de substanțe antioxidante previne acțiunea negativă asupra radicalilor liberi în corpul nostru, evitând degenerarea celulelor, ceea ce împiedică debutul bolilor cardiace. Mai mult decât atât, reduce colesterolul și nivelul trigliceridelor din sânge.

– ideală pentru piele, combate celulita: foarte eficientă împotriva celulitei, antioxidantă, cu efect de înmuiere al pielii, capacitate de reducție – toate aceste efecte le obținem utilizând cacao pură.

boabele-de-cacao-proprietati-Ciocolaterapia – este un nou tratament anti stres, stimulează simțurile, hrănește, hidratează și conferă elasticitate pielii, îmbunătățește circulația sângelui, este super relaxantă și îmbunătățește starea de spirit.

Și dacă nu avem timp de un masaj cu ciocolată, măcar cu o mască de față să ne răsfățăm: o linguriță praf de cacao, o linguriță ulei de măsline și o linguriță iaurt. Amestecăm bine și o întindem pe fața curată și demachiată, lăsând-o să acționeze timp de 15-20 min.

E timpul pentru răsfăț!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply