Chiar dacă avem impresia că vestimentația la un interviu de angajare este o preocupare total feminină, și bărbații trebuie să fie extrem de atenți la alegerile pe care le fac pentru această ocazie. În funcție de companie, de job sau chiar de intervievator, bărbații pot impresiona sau pierde jobul și prin imaginea pe care o afișează.
Ținuta ta trebuie să fie adecvată domeniului în care lucrezi, dar fie că aceasta înseamnă să adopți un look conservator, fie unul creativ, trebuie să arăți ca un adevarat profesionist. Îți poți exprima personalitatea prin ținuta pe care o adopți, dar reține că nu trebuie să te evidențiezi prin aceasta, ci prin calitățile tale și experiență. Pentru majoritatea interviurilor, costumul de business este o ținută potrivită. Dacă nu ești sigur dacă ar trebui sau nu să porți un costum, poți întreba recrutorul care este codul ținutei angajaților firmei respective. Totuși, reține că interviul nu poate fi considerat ca o zi obișnuită de lucru în acea companie și trebuie să fii îmbrăcat adecvat acestei situații speciale.
Ce fel de cămașă trebuie să porți la interviu? Pentru primul interviu, o cămașă albă, nu albastră sau ecru, într-un stil cât mai business este cea mai bună alegere. Materialul trebuie să fie 100% bumbac, fără a fi amestecat cu alte materiale. Cămașa trebuie să fie albă și bine călcată, iar specialiștii sunt de părere că este potrivită chiar și investiția într-o cămașă albă nouă.
Pentru al doilea interviu, poți apela la o cămașă albastru deschis pentru a completa ținuta.
Alte detalii de care trebuie să ții cont pentru interviu: Și cravata este extrem de importantă, fiind primul detaliu care se observă la îmbrăcămintea unui bărbat. Cravata va fi asortată la culoarea costumului. Papionul iese din discuție, ca și batista colorată care iese din buzunar. Pentru a completa imaginea de profesionist, ai grijă la aspectul pantofilor tăi. Nu subestima importanța unui luciu de calitate, alături de o pereche de șosete negre de bumbac care acoperă glezna, în cazul în care vrei să stai picior peste picior. Asigură-te că unghiile tale sunt perfect curate, aranjează-ți părul, ai grijă să ai un nod perfect la cravată și să ai cămașa și pantalonii bine călcați. De asemenea, geanta sau mapa trebuie să fie curată și într-o condiție cât mai bună.
Career Builder a realizat un sondaj pe un eșantion de 2099 de angajatori și specialiști în domeniul HR. Împreună, și-au oferit opiniile cu privire la impresia pe care și-o formează despre candidații lor, de la culoarea dominantă din ținuta acestora. Spre exemplu, în cadrul studiului s-a descoperit că:
– negru – denotă apetit pentru leadership, înclinație pentru posturi de conducere.
– albastru – arată că ești un jucător de echipă.
– gri – gândești logic și analizezi lucrurile în mod profund.
– alb – ești organizat.
– maro – ești de încredere.
– roșu – ești puternic.
– verde, galben, oranj sau mov – ești creativ.
Studiul este interesant dar echipa Pro-Market recomandă să rămâi la culori neutre, precum albastru închis, negru, maro sau gri. Nu prea ai cum să dai greș dacă mergi pe aceste culori.
Hainele tale nu trebuie să atragă atenția, ci doar să te pună în evidență.