Femeile au știut-o de multe generații, bărbații au negat-o, iar acum, cercetătorii științifici au confirmat-o. Femeile au creierul construit pentru multi-tasking!
Femeile au capacitatea de a face mai multe lucruri în același timp și învață mai ușor limbi străine decât bărbații, însă sunt depășite de aceștia atunci când vine vorba de orientare în spațiu, șofat și găsirea soluțiilor în situații de criză.
Creierul femeilor este diferit de cel al bărbaților, lucru care se răsfrânge și asupra comportamentului fiecăruia. Așa se face că femeile au o intuiție mai bună, învață limbi străine mai bine decât bărbații și caută mai întâi împlinirea pe plan sentimental. În contrast, bărbații au abilități de analiză mult mai dezvoltate, ceea ce îi face mai pragmatici, dar și șoferi mai buni.
Există diferențe reale și vizibile între creierul femeii și cel al bărbatului. Și pentru ca e construit diferit, funcționează diferit: percepem lumea diferit și prelucrăm diferit informația. Creierul se modifică în permanență, în funcție de activitatea hormonală, mediul în care evoluăm, procesul de învățare și exercițiu prin care trecem, în funcție de dieta sau de medicamentele pe care le folosim la un moment dat.
Iată 10 diferențe între creierul femeii și creierul bărbatului!
1. Capacitatea de a face mai multe lucruri în același timp
Femeile se pot concentra asupra mai multor activități deodată. De exemplu, pot fără probleme să privească la televizor în timp ce vorbesc la telefon și chiar gătesc. De cealaltă parte, creierul bărbaților este „croit” de așa manieră încât nu le permite să se concentreze asupra mai multor activități deodată. Bărbații nu pot privi la televizor în timp ce vorbesc la telefon. Pentru a duce conversația la capăt este nevoie să sisteze restul activităților.
2. Relațiile interumane
Femeile au tendința de a comunica mai eficient decât bărbații, concentrându-se asupra modurilor în care pot găsi o soluție care să funcționeze pentru grup, abordând diverse aspecte și utilizând sugestii nonverbale, cum ar fi tonul, emoția și empatia, în timp ce bărbații au tendința să fie mai orientați spre sarcini, să vorbească mai puțin și să fie mai izolați.
Bărbații au dificultăți în a înțelege emoțiile care nu sunt explicit verbalizate, în timp ce femeile au capacitatea de a intui emoțiile și indiciile emoționale.
3. Abilitatea de a minți
Când bărbații mint, mimica și gesturile îi dau de gol foarte ușor în fața femeilor, capabile să descifreze în proporție de 70% expresiile faciale și în proporție de 20% limbajul trupului. Creierul bărbaților nu este „dotat” cu astfel de abilități.
4. Emisfera stângă a creierului versus ambele emisfere
Bărbații au tendința de a procesa mai bine cu ajutorul emisferei stângi a creierului, în timp ce femeile procesează informațiile la fel de bine cu ambele emisfere. Această diferență explică de ce bărbații pot face mai bine, în general, activitățile specifice emisferei stângi, activitățile care presupun rezolvarea problemelor dintr-o perspectivă orientată către sarcină, în timp ce femeile rezolvă problemele într-un mod mult mai creativ și sunt mult mai conștiente de sentimente în timp ce comunică.
5. Rezolvarea problemelor
Atunci când se confruntă cu mai multe probleme deodată, creierul bărbaților le „clasifică” în funcție de importanță și caută soluții pentru fiecare în parte, începând, desigur, cu cele prioritare. Și asta fără să se exteriorizeze prea mult. Pe când femeile, înainte de a căuta soluții, trebuie să împărtășească problemele cu cei din jur. Ele nu „clasifică” problemele. După o rundă de confesiuni, aproape că nici nu mai contează dacă problemele și-au găsit sau nu rezolvarea.
6. Reacția la stres
Bărbații au tendința de a avea un răspuns la stres de genul luptă sau fugi, în timp ce femeile adoptă strategia îngrijește și apropie (tend and befriend), dat fiind cunoscut faptul că în timpul perioadelor de stres femeile au grijă de ele și de copii lor și formează legături puternice de grup.
7. Limbajul
La bărbați, limbajul este procesat doar în emisfera dominantă în timp ce la femei are loc în ambele emisfere. Aceste diferențe oferă protecție în caz de accident vascular cerebral. Femeile au șanse mai mari să se recupereze complet după un accident vascular cerebral care afectează zonele corespunzătoare limbajului din creier, în timp ce bărbații nu au același avantaj.
Femeile vorbesc și gesticulează mult mai mult decât bărbații. Într-o zi obișnuită o femeile poate spune de la 8 la 42.000 de cuvinte iar bărbatul de la 7 la 10.000. Femeile folosesc limbajul pentru a se apropia de cineva sau pentru a răsplăti o persoană, bărbații, în schimb, folosesc limbajul pentru a comunica fapte și informații.
8. Emoțiile
Femeile au, un sistem limbic îngropat adânc în cortex, fapt ce le permite să simtă mai multe emoții și să fie mult mai capabile să și le exprime.
9. Creierul femeii îmbătrânește mai lent decât cel al bărbatului
La bărbați, cantitatea de materie cenușie, începe să scadă mult mai devreme decât în cazul femeilor.
10. Priorităţi în viaţă
Bărbații vor statut social, succes, pe când femeile se concentrează în mare parte pe împlinirea sentimentală, familie, copii, prieteni care să le fie alături etc. Dacă femeile nu sunt împlinite pe plan sentimental, nu se pot concentra la muncă. Bărbații, în schimb, dacă nu sunt fericiți la muncă, nu se pot concentra asupra relațiilor.
Un comentariu
este adevărat asta, creierul femeii este multitasking în familie, creșterea copiilor au mai multe calități înzestrate pentru a îngriji copii, da naștere iar creierul ei este mai dezvoltat în ce privește aceste aspecte, creierul femeii este axat pe intuiție ,pe când cel al bărbatului pe gândire ,judecata, găsirea de soluții. ,El face mai ușor fata situațiilor stresante decât femeia , corpul ei este în general mai afectat de boli decât al bărbatului… astea sunt câteva diferențe reale ,obiective și nu manipulări