Cum să devii o persoană carismatică

0

Succesul nu este legat doar de performanțele ce țin de muncă sau școală, ci și de cât de carismatică ești. Proprie liderilor, carisma nu este neapărat un dat, ci poate fi învățată, creată. Carisma este o combinație între imaginea pe care o ai despre tine și impresiile pe care le lași celorlalți.

carisma-4Cuvântul carisma provine din limba greacă și înseamnă „dar/cadou”. Asta ne-ar face să spunem că fiind primit prin grație divină, cum era interpretat inițial acest cuvânt, este ceva independent de noi. Unele persoane sunt mai norocoase și au fost înzestrate natural cu calități precum expresivitatea și convingerea.

 

În opinia specialiștilor, chiar și cei care nu sunt dotați de la natură cu darul de a fi fascinanți, pot lucra asupra propriului comportament, în vederea dezvoltării unor anumite calități care îi vor transforma într-o prezență deosebită, plină de farmec.

carisma-1

Majoritatea persoanelor carismatice prezintă anumite caracteristici universale, printre care se numără umorul, pasiunea, sociabilitatea, interesul pentru ceilalți, curiozitatea. A învăța să fii carismatic nu este același lucru cu a pretinde a fi. Carisma este sinceră prin definiție, iar prefăcătoria se poate observa într-o secundă. Elementul cheie constă în a exersa atât de mult acele caracteristici care duc la un comportament carismatic, încât acestea să devină o parte naturală a felului tău de a fi.

 

 

Iată câteva sfaturi!

  • Ai încredere în tine! Una dintre cele mai importante calități ale unei persoane este încrederea în sine. Încrederea în tine însăți este baza personalității, pentru că pe ea se conturează modul în care gândești și acționezi. Fii încrezătoare când ieși în lume, fii încrezătoare în discuțiile cu ceilalți, fii încrezătoare în principille și în convingerile tale!
  • Adoptă un aspect impecabil! Carisma pornește din garderoba ta. Ținuta este la fel de importantă ca și discursul tău. Adu-ți aminte că ceea ce porți vorbește mai mult despre tine decât o pot face cuvintele tale. Astfel, o rochie sau un sacou mai deosebit poate spune „Observă-mă! Sunt importantă!” Alteori îmbrăcămintea ta poate spune „Nu am avut timp să calc/ spăl/ asortez.” Așa că ai grijă de ținuta ta vestimentară, este foarte importantă, și tocmai puterea ei este de multe ori subestimată.
  • Fii o bună ascultătoare! Chiar dacă ți se pare plictisitor, ascultă ce au ceilalți de spus. Învață să îți dezvolți aptitudinile de comunicare printr-o ascultare mai bună. Încearcă să îți amintești mereu numele interlocutorului. Autorul american Dale H. Carnegie spunea „Când vorbești, spui o poveste, când asculți, aduci o mângâiere.”
  • Adoptă o atitudine pozitivă! Carisma este despre a fi plăcut. Nimănui nu îi plac oamenii negativiști, pesimiști și încruntați. Încearcă să transmiți pozitivism și optimism cu fiecare ocazie. Zâmbește, păstrează o postură deschisă și abordabilă. Începe prin a zâmbi străinilor pe stradă. Poate să ți se pară ciudat la început, dar singurul risc este acela de a face și altcuiva ziua mai veselă.
  • Acceptă complimentele cu grație! Când proiectezi sentimente pozitive asupra propriei persoane, celor din jur le va fi mult mai ușor să intre în contact cu tine. Drept rezultat îți vei face prieteni care te vor face să te simți și mai bine în pielea ta, iar dacă te simți bine în pielea ta, îți va fi mai ușor să îți faci prieteni noi. Este o spirală pozitivă.
  • Fii atentă la modul în care te exprimi, pentru a formula un discurs coerent și convingător. Evită frazele care debutează cu o negație și susține-ți punctul de vedere cu hotărâre.
  • Asumă-ți responsabilitatea!  Carisma se dobândește și în momentul în care, atunci când faci o greșeală, nu te ascunzi și nu dai vina pe altcineva, ci îți asumi vina. Acest lucru denotă un caracter puternic și le vei inspira celor din jurul tău încredere. Trebuie, de asemenea, să te concentrezi pe găsirea unei soluții și pe rezolvarea problemei.

 

O personalitate carismatică nu este un model pozitiv sau negativ, este doar o personalitate unică ce ar trebui să posede toate trăsăturile pozitive de caracter. Dacă îți dezvolți această calitate rară de a fi carismatică, poți atrage devotament din partea oamenilor din jur și îi poți inspira.

Share.

Leave A Reply