Pentru ca a devenit, probabil, modalitatea noastră preferata de a imortaliza un moment sau o stare de spirit, dar și pentru ca, așa cum se întâmpla mereu, lucrurile bine făcute se deosebesc de cele în care am investit, poate, mai puțina atenție sau cunoștințe, iată câteva din regulile de baza ale unui selfie decent. Și dacă ai rabdarea de aplica unele extra sfaturi de mai jos, vei avea supriza unui selfie de calitate, de a carui apreciere te vei bucura negresit. #selfie!
1. Stabileste din start scopul acestui selfie: un machiaj reușit, o noua frizura, turnul Eiffel din spate? Gândește-te la ceea ce vrei sa transmiti prin acest selfie și incadreaza-ti fotografia corespunzător.
2. Cu sau fără selfie stick, hotaraste-te ce anume vrei sa evidentiezi: chipul tău, o parte anume a corpului, ținuta, fundalul?
Pentru poza tip portret încearcă sa utilizezi zoom-ul telefonulul pentru a-ți incadra fata, însă îndepărtează dispozitivul de chip atunci când faci fotografia. Astfel, te asiguri ca trasaturile îți sunt proportionate și ca fundalul nu te incomodeaza.
De asemenea, joacă-te cu functia crop pentru a inlatura detaliile nedorite.
Un selfie din fata poate fi o provocare, în schimb, încearcă sa îți plasezi chipul în colțul din dreapta-sus sau stanga-sus, necentrat. Inclina-ti capul în stânga sau dreapta și descopera care îți sunt cele mai bune unghiuri. Pozele de acest tip avantajeaza pe toată lumea.
Intinde-ti și apleacă-ți gâtul un pic în fata, pentru a scapa de gusa nedorita și fă poza nu de la nivelul fetei, ci de un pic mai sus, pentru a-ți accentua linia maxilarului.
Dacă nu deții încă un selfie stick, utilizeaza-ti ambele mâini când faci fotografia, brațele vor forma un cadru perfect și vor stabiliza obiectivul.
3. Să fie lumina! Da, și în acest tip de fotografie lumina este esentiala. Dacă ești într-un spațiu închis, du-te lângă o fereastra și fă o proba: filmeaza-te pentru cateva secunde, rotindu-te la 360 de grade și observa cum cade lumina, cum te avantajeaza, ce fundal vei surprinde. Vei fi uimit de diferente!
4. Fii expresiv! În funcție de ceea ce vrei sa transmiti, evident. Incrunta-te, zâmbește larg sau timid. Un selfie de acest gen are mult mai multă priza la public, fiind considerat mai personal, mai intim.
5 Fii atent la detalii! Desi e de preferat sa nu-ți faci un selfie în oglinda, dacă tot o faci, ai grija la ceea ce se vede în spate! Și totuși, fă-ți un selfie în parc, pe role, în valurile marii, astfel încât sa suprinzi o activitate iesita din comunul zilnic.
6. Utilizeaza aplicatiile de modificare/infrumusetare cu simtul realitatii! Un selfie e, pana la urma, o expresie fotografica care, prin înțelesul cuvântului în sine, trebuie sa respecte liniile principale ale realitatii. Bucură-te deci de ceea ce ești! Alegem oricând realitatea în defavoarea unei povești modificate.
Despre Autor:
Constantin Butuc este un fotograf profesionist de nunti, botezuri si evenimente corporate cu peste 10 ani de experienta in domeniu. Fondator Constantin Butuc Studio din Bucuresti.