O durere de dinți este o durere în și în jurul dinților și maxilarelor. Cariile dentare, infecția si retragerea gingiei pot cauza aceaste dureri. Dacă durerea durează mai mult de 1 sau 2 zile, cel mai bine este să vedeți imediat un medic dentist pentru tratare. Până atunci, următoarele remedii simple făcute din ingredientele disponibile în mod obișnuit la domiciliu pot oferi o ușurare temporară de la disconfort.
1. Comprese reci sau cu pachete de gheață
O compresa rece sau un pachet de gheata poate ajuta la ameliorarea durerii dentare, mai ales daca o durere de dinti se datoreaza leziunilor sau gingiilor umflate. O persoană poate încerca să țină pachetul de gheață sau de exemplu o pungă de mazare congelata pe obrajii de deasupra dintelui dureros pentru o perioada de câteva minute.
Aplicarea unui tratament la rece constrictează vasele de sânge, încetinind fluxul de sânge în zona afectată. Acest lucru ajută la amortizarea durerii și reducerea umflăturilor și inflamației.
2. Clatirea gurii cu apă sărată
Clătirea gurii cu apă sărată caldă ajută la slăbirea resturilor depozitate în cavități sau între dinți. De asemenea, poate reduce umflarea, stimula vindecarea și poate ameliora durerea gâtului. O clătire cu apă sărată poate fi făcută prin dizolvarea a unei lingurițe de sare într-un pahar de apă caldă și tinerea în interiorul gurii aproximativ 30 de secunde înainte de scuipare. Acest proces poate fi repetat ori de câte ori este necesar.
3. Medicamente analgezice
Medicamentele fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofenul și ibuprofenul, pot oferi o ameliorare temporară a durerii dinților.
Aspirina nu trebuie administrată copiilor sub 16 ani.
4. Usturoi
Usturoiul a fost utilizat pe scară largă în scopuri medicinale de-a lungul istoriei. Acesta conține un compus numit allicin, care explică proprietățile sale puternice antibacteriene. Un catel proaspăt de usturoi trebuie mai întâi să fie zdrobit și apoi amestecat cu puțină sare, iar amestecul aplicat pe dintele afectat.
5. Ceai de mentă
Menta are proprietăți de amortire care pot calma o durere de dinți. Mentolul, care conferă mentei mirosul, este, de asemenea, cunoscut ca fiind antibacterian. O lingurita de frunze de mentă uscată se poate pune într-o ceașcă de apă clocotită și se înmoaie timp de 20 de minute. După ce se lasă să se răcească, poate fi macerat în gură, apoi scuipat sau înghițit.
Un plic de ceai ușor umed poate fi de asemenea folosit și ținut pe dinți timp de câteva minute până când durerea slăbește. Câteva picături de ulei de mentă pe o bucatica de bumbac pot fi plasate, de asemenea, pe dintele afectat ca remediu temporar.
6. Cimbru
Cimbrul este cunoscut pentru utilizările sale medicinale și este un remediu eficient pentru infecțiile toracice, cum ar fi bronșită sau tuse convulsivă. Thymolul, principala componentă a uleiului esențial, are proprietăți antiseptice și antifungice. O singură picătură de ulei esențial de cimbru poate fi adăugat la un pahar de apă pentru a face o apă de gură.
O altă metodă este să stropesti câteva picături de ulei esențial de cimbru și apă pe o bucata de bumbac. După adăugarea apei, apasati pe dintele dureros.
7. Aloe vera
Gelul de Aloe vera, care se găsește în frunzele plantei suculente, a fost folosit de mult timp pentru a vindeca arsurile și tăieturile minore. Unii oameni folosesc acum gelul pentru curățarea și calmarea gingiilor. Studiile au aratat ca aloe vera are calitati naturale antibacteriene si poate distruge germenii care cauzeaza cariile dentare. Gelul trebuie aplicat pe zona dureroasă a gurii și este masat ușor.
8. Clătire cu peroxid de hidrogen
Clătirea cu o soluție de peroxid de hidrogen este o solutie eficientă antibacteriana, mai ales dacă o durere de dinți este cauzată de o infecție. Peroxidul de hidrogen este periculos în caz de înghițire, de aceea trebuie avut multa grija atunci cand clatiti.
Ar trebui amestecat în părți egale de 3% peroxid de hidrogen și apă și clatiti în gură timp de aproximativ 30 de secunde. După ce a-ti scuipat, gura trebuie clătită de mai multe ori cu apă curată. O clătire cu peroxid de hidrogen nu trebuie niciodată să fie înghițită și acest remediu nu este recomandat copiilor.
9. Cuișoare
Cuișoarele sunt un condiment indigen pentru insulele Maluku din Indonezia. Acestea conțin eugenol, un compus chimic care acționează ca un anestezic natural.Cuișoarele au, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, care pot ajuta la combaterea infecțiilor dentare și gingiilor. O persoană poate să înmoaie o mică bucatica de bumbac in uleiul esential de cuisoare și să o aplice în zona afectată de dintele dureros. Se pot folosi și cuișoare întregi uscate. Răsuciți ușor un cățel întreg pentru a elibera uleiul și a țineți-l în poziție pe dintele afectat timp de până la 30 de minute.
Când să vizitezi NEAPARAT un dentist
Aceste căi de atac sunt menite să ofere doar ajutor temporar. Este important să solicitați tratament imediat de la un medic dentist după ce o durere de dinți durează mai mult de o zi sau două.
Dacă durerea dentară nu este tratată imediat, aceasta poate duce la probleme mai grave, cum ar fi boala gingiilor sau un abces dentar. Un abces este cauzat atunci când bacteriile infectează partea interioară a dintelui numită pulpă dentară.
De retinut
Cel mai bun mod de a preveni o durere de dinți sau un abces dentar este menținerea dinților și a gingiilor cât mai sănătoase. Acest lucru se poate face prin următorii pași:
– perierea dinților cu o pastă de dinți cu fluorură de două ori pe zi, timp de cel puțin 2 minute
– reducerea consumului de alimente și băuturi dulci
– folosirea unei perii interdentale în mod regulat pentru a curăța între dinți și sub linia gingiei
– fara fumat, deoarece poate face rău dentitiei având controale dentare regulate
Dacă cineva are o durere de dinți care durează mai mult de două zile, ar trebui să vadă medicul dentist pentru sfaturi și tratament.