Diferențe între relațiile mature și relațiile imature

0

Dragostea este cel mai frumos sentiment uman. Relațiile pot să transforme dragostea fie în ceva maiestuos, fie într-un adevărat dezastru.  Bărbați și femei, toți își oferă inima, se implică, trăiesc, conștientizează, sufocă, urlă, forțează și suferă și își depășesc sau nu limitele. Pentru că așa e în dragoste.

relatii-diferente-4

Maturitatea unei relații este greu de definit. Relațiile mature sunt cele care durează. O relație poate fi matură din prima zi, maturitatea în acest caz referindu-se la capacitatea de rezistență, de creștere și a altor factori necesari pentru o relație de durată. Relațiile mature se pot deteriora și deveni imature. Există anumite elemente care fac diferența dintre o relație matură și una imatură. Diferențe clare; nu te îndrăgostești sau piere dragostea într-o relație matură. Este o experiență mult mai stabilă, pe care trebuie să o întreții, dar care poartă propriile sale impulsuri.

Indiferent de vârstă, toate relațiile au suișuri și coborâșuri și obstacole de depășit. Dar există o varietate de factori care separă o relație matură de una imatură, iar la început pare a fi dificil de depistat.

Iată câteva căi pentru a ști dacă relația ta este suficient de matură pentru a trece testul timpului.

relatii-diferente-6

Cuplurile imature se ceartă prin sms. Cuplurile mature poartă discuții mature, față-în-față.

Certurile sunt normale în absolut orice relație. Orice dezacord sau neînțelegere este importantă. Oamenii care sunt în relații mature doresc să continue să vorbească despre subiect față în față. Se bazează pe adevăr și pe reacțiile umane reale, spre deosebire de mesaje. Nu îți poți exprima pe deplin emoțiile serioase sau profunde prin emoticoane sau mesaje simple în scris. Atunci când cuplurile mature au o problemă sau o discuție în contradictoriu, o rezolvă „face-to-face”, cu calm și seriozitate și nu cu fraze pline de emoticoane „expresive”!

În relațiile imature se ridică multe întrebări. În relațiile mature se răspunde la ele.

Relațiile imature sunt toate despre îndoieli. Oare mă iubește? Oare mă înșală? Oare reprezint ceva pentru el/ea? Oare vom fi împreună peste două luni? Cuplurile mature nu pun întrebări. Ele deja știu răspunsurile la întrebări și nu au nevoie de confirmări din partea partenerilor. Ele sunt stabile și lipsite de orice îndoială deoarece în iubirea matură nu este vorba despre întrebări mărunte, triviale, ci despre liniștea de a ști răspunsul la marea întrebare.

În relațiile imature partenerii încearcă să se descopere pe ei înșiși. În relațiile mature, fiecare dintre parteneri se cunoaște pe sine, știe ce își dorește și cum să acționeze în consecință.

Relațiile sunt făcute doar pentru persoanele „complete” care caută companie. Cu toate acestea, multe persoane „incomplete” ca și caracter și dorințe caută oameni care să le ofere aceste lucruri „pe tavă”. Nu există relații sănătoase atunci când partenerii nu sunt „sănătoși” din punct de vedere emoțional. Când încerci să găsești un om care să te „completeze”, creezi automat o relație greșită, una care nu poate să ducă pe termen lung la absolut nimic bun.

Relațiile imature trăiesc după numeroase preconcepții. Relațiile mature cred în spontaneitate și lasă lucrurile să decurgă natural.

Nu există o perioadă potrivită pentru a vă muta împreună. Nu există un „dead-line” pentru a va căsători și cu siguranță nu există un termen limită pentru a face copii. Toate aceste preconcepții impuse de societate duc de multe ori la distrugerea înțelegerii din cuplu, iar graba aceasta spre un angajament poate să inducă foarte repede plictiseala care ucide. Cuplurile mature știu că lucrurile ar trebui să decurgă natural, că nu există o perioadă de timp prestabilită pentru a face anumiți pași și că nu trebuie să se lase constrânși nici de familie, nici de prieteni, nici de tradiții sau alte „reguli” impuse de oricine altcineva în afară de ei.

Relațiile imature te lasă cu dorința de a vrea ceva, de a tânji după ceva. Relațiile mature îți dau ceea ce tu ai nevoie.

Există un gol în relațiile imature; o aparentă absență și o neliniște fără sfârșit ca și cum ceva lipsește din relație. Te macină când mergi la somn sau când vă desparțiți pentru câteva ore. Te arde mocnit când sunteți împreună, dar o alungi prin sex și vorbire neîncetată. Relațiile mature nu au niciun vid. Nu există spații goale sau crăpături mici. Nu este niciodată un sentiment că ceva ți-a fost luat sau teama că partenerul tău va pleca cu o altă persoană. Iubirea dintre doi oameni maturi umple fiecare crăpătură din ființa lor pe care ei nici nu știau că o au.

Relațiile imature își pierd motivația. Relațiile mature te motivează și mai mult

Toți ne abandonăm în dragoste. E ușor să petreci zile întregi de giugiuleală în pat și weekend-uri afundați în așternuturi și săruturi. Însă, în final, genul acela de dragoste se transformă în iubirea care te motivează- acel tip de iubire care vine când vrei să-ți faci o viață cu cineva și muncești din greu să ai acea viață cu persoana pe care o iubești. Cuplurile imature nu ajung niciodată să facă asta. Ei nu simt impulsul de a-l părăsi pe celălalt, doar ca să se întoarcă mai determinați și plini de succes, astfel încât să-și facă o viață împreună.

În relațiile imature ești judecat pentru trecutul tău. Relațiile mature te ajută “să îl cari”.

Cu toții avem un trecut și în multe cazuri e unul de care nu suntem mândri.  Nu putem să îi ajutăm pe oameni reproșându-le lucruri care s-au întâmplat înainte ca noi să îi cunoaștem. Tot ce contează e cum sunt ei acum. Însă cuplurile imature refuză să vadă mai departe de trecut. Cuplurile mature nu doar acceptă trecutul celuilalt, ba chiar vor să îl ajute să-și vindece rănile. Ei se uită dincolo de greșeli și defecte îndreptându-se către frumusețea unui viitor împreună.

relatii-diferente-7

Tu în ce tip de relaţie te încadrezi? Ești într-o relație imatură sau într-o relație matură în care ai găsit dragostea aceea care te înalță, cu care adormi în suflet, căreia îi șoptești în vis și căreia abia aștepți să-i surprinzi zâmbetul de dimineață?

relatii-diferente-3“Dragostea imatură spune “Te iubesc pentru că am nevoie de tine”. Dragostea matură spune “Am nevoie de tine pentru că te iubesc!” 
A fi îndrăgostit de cineva înseamnă mult mai mult decât a fi stăpânit de un sentiment copleșitor  – înseamnă a lua o hotărâre, a face o judecată, a te angaja într-o promisiune. Dacă dragostea ar fi doar un sentiment nestatornic n-ar exista nicio bază pentru făgăduința de a iubi pe cineva pe toată durata vieții. Sentimentele vin și se duc. Cum aș putea promite statornicie dacă m-aș baza doar pe ele, fără să mă bizuiesc pe judecata minții și pe voința caracterului?” Eric Fromm, autor al cărții Arta de a iubi .

Share.

Leave A Reply