Esențe de parfum – poezia care ne învăluie

0

Cum poți atinge invizibilul? Esențele de parfum

Nu-l vezi, nu-l auzi, nu are rost să-l guști.. o compoziție muzicală închisă într-o sticluță.
Și totuși e senzație, e emoție, e amintire… Te învăluie, te surprinde, te mângâie … se așterne ușor, se pierde, se descoperă, se descifrează..
Mai mult decât hainele, decât toate sau orice accesoriu, parfumul e acel „ceva” care ne definește cel mai mult, care ne subliniază pe noi înșine.
esenta-parfum7

Parfumeria sau arta preparării parfumurilor a luat naștere în urma cu aproximativ 4000 de ani în Mesopotamia și Egipt. Parfumurile, uleiurile si anumite esențe de parfum erau folosite ca un simbol al nobleții. E un întreg univers al parfumurilor în care trebuie să ști să alegi, să faci diferența, să te poți bucura de el, să îl lași să te exprime.

 

 

Parfumurile sunt formate din diferite esențe, acestea purtând denumirea de note.  La rândul lor, notele se clasifica în:
Notele de top: oferă prima impresie a unui parfum, introducerea acestuia odată ce a fost aplicat. Ele sunt aromele ușoare și se evapora destul de rapid, în interval de 2-10 minute, până când alcoolul se evapora complet. Sunt aromele mai rafinate ca citrice de mandarin, lămâie, bergamota, lavandă, anason sau arome florale fine.
Note de mijloc: (sau note inima): acestea formează corpul de bază al amestecului de parfum, cele care domină compoziția. Pot fi evidente chiar de la prima pulverizare, dar de obicei durează aprox. 10-25 de minute până ce se dezvoltă deplin pe piele (în funcție și de valoarea PH-ului), astfel că ele apar după ce parfumul s-a contopit cu chimia unică a fiecărui individ. Sunt notele care clasifică parfumul într-o anumită familie generală (floral, oriental, lemnos..). Cele mai utilizate esențe folosite ca note de mijloc sunt notele puternice florale ca trandafirul sau iasomia, note verzi, notele fructate și cele condimentate.

Sticlă de parfum din cristal cu alamă aurită
Note de bază: sunt notele cu valoarea greutății moleculare cea mai ridicată, fiind importante ca și fixatori. Ele încetinesc frecvența de evaporare a notelor ușoare. Durează cel mai mult, fiind expresia finală a parfumului sau ideea principală după care un parfum poate fi caracterizat. Cel mai adesea sunt utilizate așa numitele note gurmande ca de exemplu vanilie, ciocolată, miere, caramel, note lemnoase ca lemnul de santal sau note de origine animală ca ambra, moscul.

Trebuie reținut faptul că o esență de parfum aplicată pe piele își finalizează mirosul în aproximativ 15 minute de la prima pulverizare! Componentele parfumului sunt așezate în ordine ca într-o piramidă, de la vârf spre bază, după gradul de volatilitate, de la cele ușoare la cele puțin volatile. Când sunt combinate mai multe uleiuri esențiale, se creează o aromă complexă, care suferă modificări subtile pe măsură ce fiecare particulă aromată își eliberează parfumul în ritmul său propriu.

Parfumul este una dintre cele mai subiective alegeri – datorită abilitații de a se combina într-un mod unic cu pielea, influențat fiind de starea de spirit și chiar de anotimp, nu e recomandat să îți alegi un parfum după recomandările altor persoane.
Știind că mirosul ne influențează starea de spirit, ar fi interesant să ne creem propriul parfum. Având ca model clasificarea notelor parfumurilor, ne putem alege aromele care ne definesc, care ne inspira, care ne încântă și ne atrag.. și .. cine știe ce surprize ne așteaptă și care va fi următorul parfum lansat :).

Esență de parfum arăbesc

 

„Parfumul aduce un ultim retuș eleganței, (…) este acel detaliu invizibil care completează personalitatea. Fără el va lipsi întotdeuna ceva” .- Versace
„Parfumul unei femei spune mai mult despre ea decât spune scrisul ei”. Christian Dior

Share.

Leave A Reply