Fericirea în cuplu ține strict de fericirea personală

0

Iubirea adevărată este acel sentiment care ne împlinește ființa, care ne face liberi și fericiți, iar la polul opus este iubirea nesănătoasă, acel sentiment nociv în care a iubi însemnă a suferi. O relație de cuplu sănătoasă este aceea în care împreună cu celălalt te simți și mai bine și mai fericit/ă decât dacă ai fi singur/ă. Este relația în care pășiți împreună pe drumul cunoașterii de sine.

Cheia unei relații sănătoase o avem în următorul citat “Iubește-i pe ceilalți ca pe tine însuți”, cu alte cuvinte iubirea sănătoasă pornește mereu de la iubirea de sine.
Cea mai importantă relație pe care o întreții în viață e relația cu tine.

Toate celelalte relații, de dragoste, de prietenie, de familie, o reflectă pe aceasta. Partenerul tău te poate ajuta să ai o viață fericită, dragostea lui are o contribuție importantă. Dar el nu poate umple golurile din interiorul tău. Dacă asta aștepți, vei fi profund dezamăgit/ă și degeaba vei da vina pe relație și pe nenorocul tău în dragoste.

Oamenii în general au tendința de a-și găsi diverși responsabili pentru fericirea lor. Cei vizați sunt în special partenerii de viată. Avem așteptarea ca altcineva să ne facă fericiți pentru că noi singuri nu reușim asta.

Învață să îți asumi responsabilitatea pentru propria fericire și pentru relațiile cu cei din jur.

Nu suntem mulțumiți cu viața noastră și căutăm o completare de la altcineva. Fiecare om trebuie să știe că el însuși este actorul principal al vieții sale și în primul rând trebuie să fii fericit tu cu propria persoană.

În multe momente ale vieții vom fi pe cont propriu. Aceasta este viața, iar interdependența este bună până într-un anumit punct. Singuri fiind, trebuie să avem determinarea de a ne descurca, fără să depindem de o altă persoană.

Este greu să fii fericit de unul singur deoarece omul este o ființă socială, dar trebuie să fii mulțumit de persoana care ești pentru a fi mulțumit și de relațiile pe care le vei lega.

Când ne simțim siguri pe noi, o persoană care va apărea în viața noastră va fi un plus și nu o necesitate.

Se spune că prin fiecare persoană pe care o cunoști te descoperi pe tine. Relațiile de orice tip sunt importante, dar nu îți asigură fericirea mai ales atunci când aștepți un lucru pe care ți-l poți oferi doar tu.

Cât timp tu nu știi cum să fi fericit în lipsa celuilalt, nu poți aduce în relație mai multă fericire.

Când ai fost convins că partenerul te face fericit, vei cere partenerului să îți asigure fericirea. Doar când înțelegi că fericirea ta depinde de tine, vei putea aduce în relația ta mai multă fericire. Și acest aspect trebuie făcut de ambii parteneri. Iar atunci relația de cuplu va fi o relație evolutivă.

În momentul în care realizezi că relația adevărată este doar între doi parteneri care nu depind unul de celălalt pentru că și-au rezolvat golurile emoționale, atunci poți avea o relație împlinită, o relație evolutivă.

Iubirea adevărată nu este condiționată. Când pui condiție ca să iubești nu mai este iubire, ci este doar un troc, un schimb.

Într-o relație evolutivă, partenerii își dau seama de adevăratul scop al relației de cuplu: evoluția personală!

Partenerul este oglinda ta. Când mă simt neglijat și abandonat, când mă simt gelos, când mă simt respins, toate acestea îmi spun ce răni am în mine.

Partenerul este acolo să îmi atingă acele răni. Uneori atingerea este vindecătoare, alteori atingerea este rece și suferința intensă.

Dar niciodată nu decid eu cum să fie atingerea. Pentru că dacă aș decide eu, aș vrea ca partenerul tot timpul să îmi protejeze rănile, iar eu nu aș mai vindeca nimic.

Relația evolutivă implică asumarea responsabilității pentru propria fericire. Evoluția personală înseamnă să nu mai depinzi pentru iubire și fericire de celălalt, ci să îți vindeci rănile emoționale și să ai tu singur acces la fericire și iubire.

O relație evolutivă înseamnă ca cei doi parteneri să fie fericiți în mod independent.

Astfel de persoane sunt echilibrate, calme, au încredere în ele, știu că nimeni nu este perfect. Baza pe care și-au clădit viața și relația de iubire este încrederea în sine.

A fi fericit este o responsabilitate proprie. Relațiile reușite nu se construiesc peste noapte și necesită atenție și efort și fiecare partener trebuie să își asume responsabilitatea pentru partea lui de relație. 

 

Share.

Leave A Reply