Din orice unghi am privi situatia, pentru barbati este mai greu sa poarte bijuterii precum coliere, cercei, lanturi si bratari. Exista mai putine modele si, intotdeauna, se pune problema daca acestea sunt suficient de masculine. Si dintre toate articolele ornamentale, colierele si lanturile sunt cel mai greu de purtat. Parca nici nu te gandesti la acelasi lucru cand spui colier pentru barbati ca atunci cand spui colier pentru femei. Dar, daca e sa ii ascultam pe profesionisti, barbatii pot arata bine cu un colier la gat. Trebuie doar sa ai cateva mici cunostinte.
O bijuterie de purtat la gat e diferita pentru un barbat decat cea pentru o femeie. Pentru inceput, barbatii nu vor purta niciodata o astfel de bijuterie asortand-o la costum, in cazul unui eveniment special. De asemenea, stilistii nu pornesc de la ideea ca acestea ar trebui sa fie piesa principala de atractie a costumatiei ci, mai mult o completare, o prelungire a acesteia. Majoritatea barbatilor se feresc de lanturi mari, menite sa iasa in evidenta, preferand ornamente mici, casual, care arata ca si cum le-ar fi purtat dintotdeauna. Astfel, lucrurile stralucitoare si masive (precum bling-bling-urile) sau cele foarte mici si fragile sunt, in mare parte, evitate.
In concluzie, cum ar trebui purtate lanturile si colierele barbatesti?
Exista cateva modele care sunt preferate de ani si ani si cu care nu poti da gres. Unele din ele sunt placutele militare. Nefiind altceva decat niste pandantive specializate, acestea sunt produse de, din ce in ce mai multi, bijutieri cunoscuti. Initial, placutele din tabla legate cu un lant veneau in dublu exemplar si contineau informatii precum numele si informatiile medicale, iar uneori rangul si religia. Cele purtate din motive decorative au pastrat doar forma, inlocuind textul cu unul preferat de purtator. La fel, si lantul barbatesc este inlocuit uneori de ceva mai usor sau mai flexibil. Oricum, daca iti plac astfel de bijuterii, ar fi bine sa ai grija unde le porti, pentru ca unii le pot gasi lipsite de respect.
Pe de alta parte, lanturile si colierele sunt, de peste o suta de ani, preferatele barbatilor de pretutindeni. Din materiale si de culori diferite, acestea variaza de la cele mai simple modele la unele complicate si foarte luxoase. Cu toate acestea, un barbat ar trebui sa stie ca un lant trebuie sa ajunga exact pana sub clavicula si ca mai important este ceea ce nu se vede decat ceea ce se vede. Lantul trebuie tinut sub camasa si doar o mica portiune ar trebuie sa fie vizibila.
In cazul celor religiosi, nu pot fi date la o parte medalioanele cu motive religioase. Fie ca sunt incurajate de biserica sau sunt doar o expresie a credintei personale, cruciulitele sau mici iconite sunt si vor fi mereu printre favorite. Trebuie doar purtate discret, fara a fi aruncate in fata celorlalti.
Medalioanele pot fi insa si laice, iar acestea sunt chiar mai comune, populare si versatile. Se poate purta orice, de la o piatra pretioasa pana la o bucata de metal cu un model deosebit, atat timp cat e suficient de mic incat sa nu te deranjeze. Potrivite la tinute casual, acestea spun ceva despre stilul si modul de a fi al purtatorului.
Mai putin comune, dar de efect, sunt ornamentele din piele sau sfoara purtate mai strans in jurul gatului. Gasite, initial, la surferi sau in cultura hippie, acestea au fost adoptate si de restul barbatilor, atat timp cat sunt suficient de confortabile pentru a respira.
4 comentarii
Poate ca sunt eu distrat, dar sa fiu sincer as dori sa fi incantat cu ceva mai multe modele, ceva modele pentru ceicevor a fi si duri nu doar la moda.
Eu personal nu sunt pentru lanturi prea mult, sunt mai mult contra.
M-ar interesa un lant care ar veni bine in alta zona decat ceea a gatului, undeva la brau sau in zona pantalonilor.
Imi plac foarte mult modelurile prezentate de voi, sunt modele care te fac sa simti ca un plus de stralucire datorita accesorilor pe care le purtam.
Despre modelele de curele nu vrei a ne vorbi?
Pingback: Bijuteriile, marile iubiri ale persoanelor rafinate