Matterhornul – cel mai fotografiat munte

0

Matterhornul si Elvetia sunt indisolubil legate intre ele. Se spune ca acest colos muntos in forma de piramida, foarte dificil de escaladat, este muntele cel mai fotografiat din lume. Insa, la Klein-Matterhorn („Micul Matterhorn”) se poate ajunge cu ajutorul unui funicular. Forma actuala a muntelui este rezultatul eroziunii cauzate de numerosii ghetari aflati in varf – de exemplu, ghetarul Matterhorn care se afla la baza fetei de nord si are forma de corn.

Prima ascensiune pe muntele Matterhorn a fost efectuata in anul 1865 si a costat viata a patru din cei sapte alpinisti care s-au incumetat sa faca acest lucru. In felul acesta Matterhorn a devenit celebru in intreaga lume, multi alpinisti ambitiosi dorind sa-l escaladeze. Chiar si astazi ascensiunea pe Matterhorn este foarte dificila si poate fi realizata numai de catre alpinisti experimentati, dotati cu echipamente excelente, insotiti de un ghid competent.

La poalele celui mai popular traseu Hornli Hut aflat la o altitudine de 3,260 de metri, se afla hanul Base Camp Matterhorn (redeschis in 2015, dupa o renovare completa).

Vizitatorii pot urca cu telecabina in Zermatt. Statia de sus se afla la 3820 de metri deasupra nivelului marii si este cea mai mare statie de telecabina din Alpi.

Turul muntelui poate fi realizat in aproximativ 10 zile. Considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase calatorii din Alpi, aceasta urmeaza trasee antice care au legat vaile Elvetiei si ale Italiei timp de secole. Circuitul include pajisti alpine, trasee pe carari de munte, paduri de larice si puncte glaciare de trecere. Conditiile meteo bune, sunt absolut necesare pentru a putea realiza un astfel de tur. Dupa ce se ajunge la Zinal trecand prin Augstbord si Meiden, se traverseaza Col de Sorebois si Col de Torrent inainte de a ajunge la Arolla. Ghetarii Arolla si Collon Col trebuie traversati pe drumul spre Prarayer. In ultima si cea mai mare sectiune, trebuie sa traversati Pass Theod inainte de a reveni la Zermatt. In total sunt sapte treceri aflate la altitudini de 2.800 m si 3.300 m care trebuie parcurse pe un teren relativ dificil.

Share.

Leave A Reply