Atunci când temperatura ambientală este mai ridicată, organismul nu are nevoie de multă energie pentru a produce căldură; metabolismul bazal fiind scăzut, organismul are nevoie, implicit, de o cantitate mai mică de hrană pentru a putea menține funcțiile de bază, în comparație cu perioadele cu temperaturi joase, când organismul are nevoie de mult mai multă energie, pentru a putea susține o temperatură ideală corpului nostru.
Anotimpul călduros impune schimbări nu doar în garderobă, în modul de îngrijire al părului sau a pielii, ci și în alimentație.
Cine mai gătește mâncărurile grele din timpul iernii, când fructele și legumele proaspete sunt peste tot și nimeni nu trece nepăsător pe lângă grămezile de pepeni?
E sezonul în care avem de unde alege, dintr-o gamă variată de culori și arome, cele mai sănătoase și proaspete legume și fructe din toată perioadă anului. Organismului nostru are nevoie acută de a consuma alimente crude, ușoare, care ne dau energie și tonus excelent.
Combinația varietății mari de legume proaspete poate crea o gamă nesfârșită și delicioasă de meniuri de vară: legumele la gratar sunt doar unul dintre modurile sănătoase și echilibrate de a mânca în timpul verii; salatele, care sunt indicate în toate anotimpurile, în timpul verii sunt pe primul loc datorită varietății mari de alimente proaspete pe care le pot include, și mai ales a acelui gust, de parcă tocmai au fost culese din gradină. Legumele oferă, de asemenea, posibilități nesfârșite de rețete răcoritoare și hrănitoare, în același timp.
Vara, se recomandă să avem un regim alimentar bazat pe crudități – indicat ar fi ca, cruditățile să reprezinte cca 80% din hrana noastră și mesele sa fie mai dese: 5-6 pe zi în cantități moderate.
Și mai mult decât în orice alt sezon, importantă este hidratarea. Apa, ceaiurile, fructele cu un conținut ridicat de apă cum e pepenele roșu sau galben sunt foarte indicate în meniul nostru zilnic.
Totuși, având în vedere că bacteriile și virușii se dezvoltă mult mai repede la caldură și o intoxicație alimentară nu e de dorit, este recomandat să fim foarte atente la procesul de curățare, spălare, gătire al alimentelor. De exemplu, la un fruct care va fi mâncat fără coajă, decojirea este recomandată a se face chiar înainte de a fi mâncat și nu cu mult timp înainte.
Care sunt riscurile unui regim alimentar dezechilibrat?
Scăderea tensiunii, amețeli și disconfort general sunt primele și cele mai frecvente semne care apar în urma unei alimentații necorespunzătoare. De asemenea, pot apare și constipația, obezitatea, problemele cardiovasculare. Dacă ne confruntăm cu o digestie greoaie, putem recurge la ajutorul ceaiurilor și complexelor vegetale digestive care pot fi de un real folos.
Cele mai frecvente alimente,întâlnite în intoxicațiile alimentare sunt ouăle, carnea albă și roșie, laptele și produsele lactate. Este bine de știut că produsele alimentare, îndelung procesate și prăjelile încetinesc digestia, iar pe un fond de oboseală sau stres pot duce în timp, la unele boli grave.
Pentru a evita toate aceste posibile probleme, am putea recurge la o provocare inedită: pe o perioadă, stabilită de fiecare în parte, să adoptăm un regim alimentar vegan sau lacto-vegetarian. Efectele asupra sănătății organismului le vom constata neîntârziat, fiecare în parte.
Fructele aduc un raport de apă între 80% și 95%, vitamine si minerale , micronutrienți și antioxidanți, fibre vegetale și carbohidrați simpli. Tot fructele sunt cele care suplimentează necesarul de zahăr, ușor de asimilat, care este transformat în energia de care avem nevoie zilnic.
Așadar, cine răspunde provocării?