Te-ai hotarat sa iti imbunatatesti colectia de bijuterii? Te-ai decis sa cumperi un inel, o verigheta sau un colier cu pietre pretioase, dar inca ai dubii in privinta calitatii? Fiind confectionate dintr-o multitudine de pietre pretioase din toata lumea, astfel de bijuterii sunt printre cele mai populare din intreaga lume.
Punand la dispozitia cumparatorului culori si stiluri variate, ele raman printre preferatele femeilor si barbatilor care combina aceste decoratiuni cu moda pentru a-si crea un aspect unic si interesant. Si chiar daca, de regula, sunt percepute ca fiind doar atractive, cerceii, inelele si colierele cu pietre pretioase ii fac pe multi sa creada ca au efecte terapeutice si toata lumea este de acord ca unele bijuterii au un impact mult mai profund decat se crede.
Pentru a oferi o privire de ansamblu comprehensiva, sa aruncam un ochi asupra istoriei, valorii si a unor beneficii alternative ale folosirii pietrelor pretioase.
Primele utilizari dateaza din urma cu cateva mii de ani si sunt mentionate in Biblie, dar si in multe alte carti. Daca in traditia crestina 12 pietre reprezentau cele 12 triburi din Vechiul Testament, si in prezent anumite pietre sunt puse in legatura cu evenimente importante precum ziua de nastere. Iar fiecare piatra are istoricul si mitologia ei, fiind aproape imposibil sa suprinzi toate insemnatatile pe care una le are in toate culturile.
O importanta, dar gresit inteleasa deosebire este cea dintre pretios si semipretios. In traditia greaca, diamantul, rubinul, safirul si smaraldul erau considerate pretioase. Aceasta categorisire se baza mai ales pe raritatea pietrelor si, in ziua de astazi, nu mai poate fi la fel de valabila. Cu toate acestea, eticheta inca influenteaza pretul.
Trecand la calitatile curative ale pietrelor, acest tip de medicina alternativa utilizeaza proprietatile energetice ale fiecarui tip de piatra pentru a concentra puterile de vindecare ale corpului. Se crede ca bolile emotionale, cele mentale si afectiunile cronice de orice fel raspund la energia pietrelor in moduri nemaiintalnite. Expertii considera ca o piatra, cu cat este mai desavarsita, cu atat poate ajuta mai mult, cele simetrice fiind cele mai bune. Chiar daca unii se indoiesc, multi oameni gasesc tratamentul de ajutor.
Acum, inarmat cu idei despre istoria, valoarea si utilizarile alternative ale pietrelor, esti gata sa cumperi bijuteria dorita. Dar mai sunt si alte detalii care trebuie avute in vedere. Iar odata cunoscute, cautatul de bijuterii poate deveni o placere. Spre deosebire de diamante, celelalte pietre pretioase nu au un sistem de evaluare, asa ca valoarea lor este mai greu de determinat.
Asadar, trebuie sa fii atent la culoare (culorile primare clare, in tonuri medii, intense si saturate sunt preferate iar cele prea intunecate sau spalacite trebuie evitate), claritate (transparenta conteaza in aceste conditii, pe locul doi situandu-se raritatea), caratele (pietrele pretioase sunt vandute in functie de greutate, nu de marime, si pretul este calculat dupa numarul de carate; astfel, intre doua pietre de marimi egale, dar de densitati diferite, mai mult va costa cea mai densa) si la modul in care sunt taiate.
Abia acum poti sa dai o tura prin magazine si sa cauti bijuteria perfecta. Si nu uita, frumusetea sta in ochii privitorului, asa ca cel mai bine este sa alegi ceea ce tie iti place cel mai mult si crezi ca ti s-ar potrivi cel mai bine.