O ramură a medicinei pe bază de plante, aromoterapia utilizează proprietățile uleiurilor esențiale extrase din plante aromatice, pentru a restabili echilibrul și armonia corpului și a minții în beneficiul sănătății și frumuseții noastre.
Folosită de peste 5000 de ani, aromoterapia este cunoscută încă din Evul Mediu, având o legătură aparte cu activitatea alchimiștilor care au lăsat moștenire multe lucrări în care se găsesc informații despre extragerea uleiurilor esențiale din plante și utilizarea lor ca stimulente, în special pentru concentrația ridicată de substanțe active, care a fost demonstrată științific mult mai târziu. Au fost perioade când uleiurile aromatice au fost considerate antisepticele cele mai eficiente și la îndemână, atât pentru prevenirea infecțiilor cât și pentru vindecarea rănilor.
Jean Valnet scria în cartea sa „Aromoterapia” publicată în 1964 că: „aromoterapia este capabilă de rezultate pe care nicio altă terapeutică modernă nu le-ar putea obţine”.
Egiptenii sunt renumiți ca buni cunoscători a parfumurilor, apreciind posibilitatea aromelor de a influența dispoziția sufletească, fizică și mentală. In secolul XIX parfumurile erau încă făcute în totalitate din uleiuri esențiale.
Modalitățile cele mai răspândite de aromoterapie sunt băile cu sare parfumată sau uleiuri esențiale, masajul corporal cu uleiuri aromate – parfumuri si produse pentru corp și, probabil cea mai cunoscută fiind odorizarea încăperilor.
Băile cu uleiuri aromatice, pe lângă efectul terapeutic pe care îl au, sunt un excelent moment de relaxare și răsfăț. Sunt suficiente câteva picături de ulei aromat (dar nu mai mult de 7-8 picături) pentru ca efectele să fie imediate și remanente pentru câteva ore după baie. Îmbăierea trebuie să dureze aproximativ 15-20 minute. Vom enumera mai jos câteva uleiuri aromatice și efectele lor pentru a putea alege aromele în funcție de nevoile sau efectul dorit.
Masajul cu uleiuri aromatice este o artă în India, unde e folosit din vechime, fiind realizat în scop terapeutic cu regularitate. Uleiurile pentru masaj trebuie să conțină ingrediente naturale în întregime, conform principiului ayurvedic „pui pe piele doar ceea ce poți mânca”.
Aromoterapia prin odorizare are un efect imediat asupra purificării aerului: după numai 20 de minute aerul din încăpere va fi cu 98-99% mai pur!
În funcție de efectul pe care îl doriți, acestea sunt cele mai cunoscute utilizări ale uleiurilor esențiale:
– Pentru relaxare: lavanda (care e și efect antiseptic), iasomie, mușețel, tămâie, neroli, portocale, mandarine, ylang-ylang, roiniță, busuioc (puternic antidepresiv), mentă – ultimele trei ajutând și în concentrare mentală și rezistență la stres.
– Regenerante: lămâie, semințe de grapefruit, scorțișoară (stimulează circulația cerebrală, reducând tensiunile nervoase), vanilie, ienupăr.
Uleiurile esențiale au atât de multe efecte benefice asupra organismului, încât e greu să le înghesuim într-o clasificare. De aceea, vom enumera câteva efecte ale unor uleiuri foarte cunoscute la noi:
Uleiurile de cimbru și oregano au puternic efect antibiotic, antiviral, antifungic și antiseptic de aceea pot fi folosite în tratarea oricărui tip de infecție.
Uleiul de trandafir – antiseptic și antiinflamator; antidepresiv, relaxant, îndepărtează tensiunile, stresul, chiar și migrenele.
Uleiul de scorțișoară și cel de cuișoare au cea mai mare densitate de antioxidanți. Doar 2 picături de ulei de cuișoare și 4 picături de scorțișoară au capacitatea oxidantă a 2.3 kg de morcovi, 1/2 l suc de sfeclă sau 2.5 căni de afine. Uleiul de scorțișoară, pe lângă efectele antibacteriene, antifungice, antimicrobiene, astringente și anticoagulante, este indicat persoanelor care suferă de diabet datorită capacitații sale de a scădea nivelul glicemiei.
Uleiul de portocale are proprietăți antiinflamatorii, antidepresive, antispasmodice, afrodiziace.
Uleiul de mentă ajută la tratarea stresului, anxietății, întărește sistemul imunitar, tonic digestiv, rezolvă problemele respiratorii datorită mentolului pe care îl conține și care ajută la curățarea tractului respirator fără efecte secundare.
Sperăm ca acest mic ghid al uleiurilor volatile si efectelor lor, să vă fie de un real folos!