Cum se folosesc uleiurile esențiale?

0

Uleiurile esențiale sunt din ce în ce mai folosite, atât pentru uz estetic cât și pentru sănătate. Prin utilizarea lor beneficiezi de cele mai importante substanțe active ale plantelor de origine.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt extracte concentrate obținute prin distilare dintr-o varietate mare de plante aromatice, flori, coaja fructelor, lemn sau rădăcini. Un ulei esențial natural este cel care este extras prin metode mecanice, distilare sau presare la rece,  față de uleiurile esențiale nenaturale, extrase prin diverse metode cu solvenți chimici, și care nu au nici pe departe efectele vindecătoare ale uleiurilor esențiale naturale. Uleiurile esențiale  naturale aduc îmbunătățiri considerabile sănătății fizice, psihice, mentale și emoționale persoanelor care le folosesc constant și cu bună știință.

uleiuri-esentiale-9

Utilizarea uleiurilor esențiale nu se limitează la aromoterapie. Există foarte multe moduri de a utiliza uleiurile esențiale terapeutice.

Există trei moduri în care uleiurile pătrund în corpul uman:

uleiuri-esentiale-2 1. Prin piele – aplicarea topică sau aplicarea directă pe piele. Uleiurile esențiale pot fi aplicate direct pe piele, pe tălpi, pe zona dureroasă sau afectată.  Alte modalități de aplicare îl constituie masajul cu uleiuri esențiale combinate în diverse maniere personalizate și terapia auriculară – aplicarea de uleiuri la urechi în scop de eliberare fizică și emoțională.

2. Prin plămâni – inhalarea uleiurilor.Cum se utilizează metoda inhalării? Pur și simplu prin uleiuri-esentiale-3mirosirea uleiului direct din sticlă sau prin picurarea în palmă a câteva picături și mirosind după ce frecăm puțin palmele între ele. La mare căutare este și metoda de a sta cu capul acoperit cu un prosop deasupra unui vas cu apă fierbinte, în care au fost aplicate uleiurile esențiale.

3. Prin digestie – consumul intern pe cale orală, și anume înghițirea capsulelor de ulei plasate într-o băutură sau punerea lor direct în gură. O cale ușoară de a ingera uleiurile este aceea de a pune o picătură sau două într-un pahar cu apă sau o linguriță cu miere.

Înainte de a folosi uleiurile esențiale trebuie să ții cont de următoarele sfaturi:

  • Testează sensibilitatea pielii tale și efectuează o verificare rapidă pe partea interioară a brațului superior prin aplicarea unei picături de ulei. Dacă apare roșeață, e indicat să aplici o bază de ulei vegetal pentru a dilua uleiul înainte de aplicare.
  • Păstrează uleiurile esenţiale în sticlă de culoare închisă, ferite de lumina soarelui şi închise etanș.
  • Nu aplica în apropierea ochilor decât în diluţie mare (cca. 0,05-0,5%), nu aplica pe răni deschise sau nediluat pe mucoase, în urechi.
  • Nu administra pe cale orală decât uleiuri esenţiale adecvate pentru uz intern şi doar sub supravegherea unui specialist autorizat.
  • Unele uleiuri esenţiale sunt fotosensibilizante, cum ar fi cel de grapefruit, lămâie, mandarină sau portocale. Evită expunerea pielii la soare timp de cel puţin 4 ore după aplicarea compoziţiilor ce conţin uleiuri fotosensibilizante.
  • Sarcina şi alăptarea – deși multe uleiuri esențiale sunt inofensive în această perioadă, este de preferat să se consulte medicul sau un aromaterapeut înainte de a folosi orice ulei esenţial în timpul sarcinii şi alăptării.
  • Necesită precauţie aplicarea compoziţiilor ce conţin uleiuri esenţiale la copii. În general nu se recomandă folosirea lor la copiii de sub 3 ani, iar la copii mai mari compoziţiile pot conţine uleiuri esenţiale în concentraţie adecvată, pe baza indicaţiilor unui aromaterapeut.
  • În cazul ingerării de ulei esențial, atenție la cantitate pentru a nu se provoca voma. Dacă ați depășit doza permisă, se administrează un pahar de lapte gras sau câteva linguri de ulei vegetal comestibil și se apelează la ajutor medical.
  • Nu lăsa nesupravegheate vaporizatoarele, candela sau arzătoarele aromatice, nu le așeza în apropierea materialelor inflamabile (perdele, obiecte din lemn, îmbrăcăminte) și stinge-le întotdeauna înainte de culcare sau părăsirea locaţiei.
  • Persoanele care suferă de astm sau alergii respiratorii, vor evita inhalarea directă a uleiurilor esenţiale.
  • Nu înlocui tratamentele prescrise de personalul medical cu utilizarea uleiurilor esenţiale.
  • Nu lăsa uleiurile esențiale la vederea şi îndemâna copiilor. Pentru siguranţă, nu îndepărta picurătorul din sticluţa cu ulei esenţial.

uleiuri-esentiale-7

Ce părere ai despre uleiurile esențiale? Ai unul preferat, și dacă da, cum anume îl folosești?

 

Share.

Leave A Reply