Cum tratăm arsurile solare

0

Vară fiind, toată lumea și-a planificat zilele de vacanță și evident,  soarele și plaja sunt obiectivul numărul 1 în acest sezon, iar un bronz frumos ne dorim cu toții. Dar nu întotdeauna un bronz auriu, impecabil este ușor de obținut, și oricâtă grija am avea, cu ochii pe ceas să nu depășim ora indicată, folosind cea mai bună loțiune de plajă, totuși, sunt situații când apar acele arsuri nedorite, nu doar inestetice ci și nesănătoase.

cum-tratam-arsurile-solareDe multe ori primele semne ale arsurilor solare nu apar în primele ore după plajă, efectul soarelui asupra pielii fiind vizibil într-un interval de până la 24 ore. Dar sunt câteva indicii care ne vor semnala apariția arsurilor cauzate de soare:

– Pielea roșie și sensibilă la atingere;

–  Bășicuțe care apar la nivelul pielii, la câteva ore sau chiar a doua zi după plajă;

– În cazurile mai grave pot apărea reacții mai severe cum sunt frisoanele, febra, stări de greață;

– Descuamarea pielii, la câteva zile.

De fiecare dată când trecem prin astfel de situații neplăcute, ne promitem că nu se va mai repeta, dar sunt momente când pur și simplu, timpul zboară și uităm să ne mai dăm cu protecția solară, avem impresia că doar 20 de minute în plus pe plajă nu e mare lucru…

Simptomele arsurilor solare sunt temporare dar deteriorarea produsă asupra pielii este permanentă și poate degenera în timp în efecte grave asupra pielii. În momentul în care pielea se înroșește și apare acea senzație de usturime, e semn că pielea e deja afectată. Între 6 și 48 de ore de la expunerea la soare, este intervalul în care simptomele arsurilor sunt cele mai intense.

Ideal ar fi să prevenim aceste arsuri solare, evitând să rămânem la plajă în intervalul de ore în care soarele este foarte puternic, adică între 10-17, să ne dăm cu loțiuni cu factor de protecție adecvat de câte ori este necesar și să folosim uleiuri autobronzante.

Ce putem face dacă suferim de arsuri solare?

5 sfaturi utile care ne vor ajuta să trecem de intervalul „dureros” și vor ajuta pielea să își revină, pe cât posibil, fără prejudicii majore:

– Cel mai important în asemenea situații este să bem multă apă. Pentru că arsura este o deshidratare masivă a țesutului, hidratarea va ajuta la refacerea celulelor pielii.

– O baie cu apă rece, cât de rece putem suporta, va scădea temperatura pielii și o va calma; de asemenea comprese cu apă rece sau gel de aloe, dacă avem la îndemână. Nu e deloc indicat să folosim săpunuri sau geluri de duș pentru că acestea pot irita pielea.

– Dacă nu s-au format acele bașicuțe este indicat sa ungem zonele afectate cu un ulei rece , cum e cel de cocos (care și hidratează pielea) sau ulei de cătină. Alte uleiuri sau creme sunt contraindicate, pentru că vor bloca porii, menținând căldura sau transpirația la nivelul pielii, ceea ce poate duce la infecții. Mai putem folosi iaurt sau miere, acestea, de asemenea, vor calma sensibilitatea pielii afectate de arsură.

– Nu e deloc indicat să spargeți flictenele, compresele vor ajuta la calmarea pielii și la evitarea posibilelor infecții.

– Cremele hidratante cu vitaminele C și E vor ajuta pielea să își revină mul mai repede. Cremele cu cortizon au de asemenea un efect antiinflamator, antialergic și antitoxic.

Așadar, atenție la soare!

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply