Sexul este important în orice relație de cuplu mai ales pentru legătura fizică, emoțională și afectivă pe care o creează.
La ce e bună fantezia?
Imaginația erotică este cel mai puternic afrodiziac, pentru că, se știe, cea mai erogenă zonă a corpului uman este creierul. Cu puțină imaginație, poți transforma o seară banală de amor într-un foc de artificii. În mintea noastră, scenariul erotic decurge impecabil: toate avem trupuri de fotomodele, fără celulită și colăcei, iar zeul de lângă noi ne iubește și ne dorește cu patimă.
Orice persoană are propriile fantezii legate de viața sexuală. Dacă acestea rămân doar în imaginație sau sunt puse în practică, depinde de individ.
Psihoterapeuții afirmă că lipsa de fantezii sexuale e o problemă, pentru că asta duce la neputința de a îmbogăți realitatea. Astfel, când simți că partenerul nu te mai atrage, pui un diagnostic ingineresc de stare și nu mai faci nimic să îmbunătățești lucrurile.
În viața de cuplu, de cele mai multe ori, fanteziile rămân în stare latentă în subconștient, din cauza anumitor temeri. Iar temerile pot fi următoarele: poți fi considerat nebun, exagerat, sau având un caracter mizer, de către un partener mai conservator.
Când fantezia este benefică pentru cuplu
Fanteziile pot fi sănătoase și chiar considerate drept o sursă de inspirație excelentă pentru cuplu. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când viața sexuală devine banală, iar imaginația poate să încingă lucrurile între parteneri.
Sexologii împart fanteziile în două categorii: cele care ne condimentează viața sexuală alături de partenerul de suflet și cele menite să ne scape de inhibiții pentru a ajunge să avem o viață sexuală împlinită.
Să spun sau nu?
Când vine vorba de mărturisiri, situația e la fel de delicată precum orgoliul omului drag. Sunt persoane cărora le arde inima de gelozie și dacă te văd că suspini după personajul principal al unui film, un om în patul căruia, teoretic, ai infime șanse să ajungi. Dar toți, nu numai cei extrem de posesivi, avem vanitatea de a ocupa în întregime mintea și visurile omului pe care-l iubim.
Scenariile erotice se construiesc în minte nu neapărat în timpul partidelor de sex, ci și de-a lungul zilei. Felul în care arată tabloul din mintea ta depinde de temperamentul tău, de educație, de modul în care te percepi pe tine și de cât îți dai voie să visezi.
Psihoterapeuții afirmă că pentru fiecare membru al unui cuplu, intimitatea poate însemna altceva. Tocmai din acest motiv, trebuie să exprimăm modul în care vedem lucrurile, dar să ascultăm și punctul de vedere al partenerului. Nevoia de intimitatea se comunică, se negociază, iar apoi se pune în practică.
Fanteziile în care este implicat și partenerul presupun acceptarea lor reciprocă
Care sunt limitele până la care putem merge în fanteziile noastre? Ei bine, răspunsul nu este atât de complex. Depinde de fiecare cuplu și de cât de bine îți cunoști partenerul. Dacă este o fire extrem de conservatoare, s-ar putea să nu ai succes în cazul în care intenționezi să îi povestești despre gândurile tale intime. În schimb, dacă e deschis către noi experiențe, nu ai limite în a-i vorbi despre dorințele tale ascunse.
O regulă de aur în cuplu spune: în cuplu este permisă orice fantezie, asupra căreia au căzut ambii parteneri de acord.
Cei care simt nevoia să se excite folosind cuvinte vulgare sau cei care își mușcă partenerul, îl leagă sau folosesc obiecte de tortură nu-și pot duce la capăt fanteziile fără acordul partenerului. Neîmpărtășirea acestui tip de fantezie duce la o disfuncționalitate în cuplu. Cel care este refuzat fie insistă, pentru că și inhibițiile sunt firești și pot fi înlăturate, fie renunță la fantezie, fie schimbă partenerul. Unii parteneri se pot simți amenințați și cred că nu sunt suficient de buni. Lor trebuie să li se explice că fanteziile nu înseamnă că nu sunt doriți.
Excesele vă scot definitiv din realitate
Fanteziile devin periculoase pentru cuplu când regulile stabilite la început nu mai sunt respectate. Un semnal de alarmă poate fi tras și când viața sexuală supraviețuiește doar datorită fantasmelor, ceea ce indică o relație-problemă de care se trage cu dinții. Alte fantezii periculoase și care indică probleme majore în cuplu sunt cele în care satisfacția din timpul actului sexual se obține gândindu-te la altcineva.
De multe ori fanteziile sexuale pot contribui la îmbogățirea vieții sexuale a cuplului, la ieșirea din rutină. Decizia de a împărtăși cu partenerul de viață sau cu partenerul sexual fanteziile rămâne la latitudinea fiecăreia dintre noi.
Beneficiile vieții sexuale de calitate
Beneficiile pe care le aduce o viață sexuală de calitate sunt multiple. Prin relația sexuală conexiunea dintre parteneri devine mai puternică, sentimentele devin mai intense. Putem menționa și beneficiile medicale, sexul contribuind la înlăturarea stresului, reglarea tensiunii arteriale, reducerea riscului de cancer de prostată ș.a.
Oricare ar fi fanteziile voastre, este bine să învățați să vorbiți despre ele în cuplu. Trebuie doar să găsiți momentul potrivit, sau de ce nu, să creați acest moment. Sexualitatea este foarte importantă, din punct de vedere al sănătății fizice și psihice, dar și a stimei de sine. Sexul de calitate, vă ajută să vă încărcați, vă menține tonusul psihic, putând fi un adevărat medicament.