Prima impresie contează. Fiind față în față cu angajatorul, acesta te va scruta cu privirea din cap până în picioare, iar ceea ce va vedea poate fi la fel de important cu ceea ce vei zice. Ținuta ta trebuie să fie adecvată domeniului în care lucrezi, dar fie că aceasta înseamnă să adopți un look conservator, fie unul creativ, trebuie să arăti ca o adevărată profesionistă. Îți poți exprima personalitatea prin ținuta pe care o adopți, dar reține că nu trebuie să te evidențiezi prin aceasta, ci prin calitățile tale și experiență.
Primul lucru de care trebuie să ții cont în momentul în care îți construiești ținuta pentru interviu este profilul companiei și poziția pentru care ești recrutată. Dacă nu ești sigură de politica vestimentară a companiei, poți suna la recepție și întreba direct despre dress code. În funcție de tipul organizației, îți vor spune casual sau business, însă întotdeauna va trebui să îți alegi o ținută cu un grad mai oficială decât stilul comunicat.
Moda business se ghidează după propriile legi. Cheia succesului se datorează și unei apariții elegante! Alege ținute pentru serviciu în care mizezi pe materialele nobile, croiurile clasice și stilul modern, modelele de tip creion, jachetele croite și pantofii subtili.
Alege să fii în centrul atenției la birou! Poartă rochii office, cămăși și sacouri cambrate, fuste și pantaloni eleganți, haine office caracterizate prin eleganță și rafinament!
Chiar dacă ținuta adoptată de angajații companiei este cea obișnuită de business, sau pur și simplu nu există o ținută obligatorie, tot trebuie să iei în considerare varianta costumului pentru interviu. De asemenea, trebuie să iei în considerare și faptul că ceilalți candidați ar putea purta costume, iar tu ai putea fi singura candidată care nu s-a îmbrăcat corespunzător. Regula de aur: Dacă esti în dubiu, poartă un costum – este mai bine să fii îmbracată prea formal decât prea obișnuit.
Aspecte ale modei permise în cadrul interviurilor
Iata în continuare câteva sfaturi care te vor ajuta să faci o prima impresie excelentă angajatorului, indiferent de domeniul profesiei tale. Costumele în culori conservatoare, ca de exemplu negru sau bleumarin sunt o alegere sigură și pot fi purtate cu cămăși uni (eventual albe), pentru un look profesionist și cu gust. Îți poți exprima personalitatea într-un mod subtil, prin mici detalii – o bijuterie sau un ceas alease cu gust.
Aspecte ale modei nepermise în cadrul interviurilor
Așa cum există anumite aspecte ale modei permise în cadrul tuturor interviurilor, indiferent de domeniu, există și aspecte nepermise, care ar trebui evitate. Fustele scurte sau sandalele nu sunt potrivite pentru nici un interviu. Întotdeauna, alege să porți fuste aproape de (sau care depășesc cu puțin) nivelul genunchilor iar pantofii, obligatoriu cu dres. De asemenea, este bine să eviți imprimeurile florale și ținutele în culori puternice.
Detaliile întregesc ținuta
Demonstrează angajatorului ca ești o perfecționistă, fiind atentă și la micile detalii, în special la manichiură, machiaj și geanta pe care o porți. Unghiile trebuie să fie de o lungime rezonabilă, iar culoarea lacului folosit nu trebuie să fie stridentă. Machiajul trebuie să fie cât mai discret, iar parfumul poate lipsi. Geanta trebuie să se asorteze cu restul ținutei, în special cu pantofii.
Nu trebuie să cheltui mulți bani pentru a avea un look profesional – secretul unei prime impresii excelente constă în alegerea cu grijă a ținutei, fiind atentă și la micile detalii.
Indiferent de job și de companie, este esențial ca atitudinea ta să fie în concordanță cu hainele pe care le porți. Pentru că într-adevăr „Haina îl face pe Om”, îl poate scoate din anonimat, poate obține primul vot de încredere, însă, de la un moment dat, este datoria omului să fie demn de haina sa!
Pregătește-ți ținuta de angajare cu multă atenție și bun gust!