Beneficiile strugurilor asupra sănătății sunt multe și variate, aceste fructe delicioase conțin o comoară de „dulce” în acele bobițe mici și parfumate și proprietăți pe care merită să le cunoaștem.
Sunt răcoritori, aromași, dulci, hidratanți…sunt STRUGURI!
Atât strugurii roșii cât și cei verzi au mari virtuți dar, în funcție de ceea ce dorim să obținem ca efect pentru sănătatea noastră, vom opta pentru unii sau pentru alții.
Pe lângă faptul că sunt o delicatesă deosebit de dulce și hrănitoare, strugurii roșii au importante efecte asupra sănătății, dintre care amintim: efect anticancerigen, previn apariția bolilor cardiace, previn sau vindecă constipația, buni digestivi, antiinflamatori, bogați în acid folic.
Spre deosebire de strugurii roșii, pe care îi găsim doar toamna, strugurii albi sunt prezenți tot timpul anului. Și ei au excelente proprietăți: nu conțin colesterol sau sodiu, au mai puțin zahăr decât strugurii roșii, motiv pentru care sunt mult mai indicați persoanelor care suferă de diabet, foarte bogați în minerale și carbohidrați iar, datorită conținutului ridicat de vitamina K și B1, fortifică sistemul osos.
Strugurii conțin vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D și P, ca și săruri minerale cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen și crom. De aceea, indiferent de strugurii pe care îi preferăm, este bine sa îi consumam zilnic, ideal ar fi să avem o masă separată în care să-i consumăm, ne-amestecați cu alte mâncăruri.
Să nu pierdem din vedere conținutul ridicat de apa pe care îl au: 73%, ajutând la o bună asimilare a apei în organism ceea ce duce la o hidratare corespunzatoare. Și este fructul cel mai bine digerat de stomac!
Iată câteva dintre beneficiile pe care le furnizează strugurii – roșii sau verzi- sănătății noastre:
- În primul rând toți strugurii sunt un puternic antioxidant natural; au, de asemenea, efect alcalinizant asupra organismului, purificând sângele. Sunt ideali în curele de detoxificare a organismului.
- Datorită compoziției speciale pe care o au, aceste fructe au un efect diuretic benefic ajutând în toate bolile asociate cu retenția de lichide; echilibrează tensiunea arterială.
- Consumați constant pot preveni dezvoltarea celulelor canceroase, datorită conținutului mare de resveratrol (cel mai puternic antioxidant cunoscut până în prezent).
- Au un puternic efect antiinflamator și antibacterian, mențin elasticitatea și fermitatea pielii și împiedică îmbătrânirea prematură.
- O altă proprietate a strugurilor este aceea de curățare a intestinelor, ajutând în eliminarea constipației și echilibrând tranzitul intestinal.
- Sunt o bogată sursa de zaharuri, foarte necesară celor care au nevoie de un plus de energie: sportivi, studenți și persoanele care au un nivel scăzut de zahăr în sânge.
- Aplicați sub formă de maști cosmetice, strugurii sunt ideali pentru frumusețea pielii, atât datorită compoziției bogate în vitamine și minerale dar mai ales datorită conținutului ridicat de apă, ajutând la o hidratare corespunzătoare a pielii.
- Antioxidanții flavonoide, care se găsesc din plin în cămășuța boabelor de struguri, reduc daunele cauzate de radicalii liberi din organism, ceea ce înseamnă o încetinire a îmbătrânirii la nivel celular.
- Stimuleaza înmulțirea celulelor sănătoase și capacitatea lor de regenerare.
Sunt multe mituri conform cărora, strugurii, având un nivel ridicat de zaharuri în compoziție, pot îngrășa. Dar este adevarat?
Strugurii au un efect de echilibrarea a zaharurilor din sânge și reglează eliberarea insulinei. Întradevăr, au un indice glicemic puțin mai ridicat decât al altor fructe, dar datorită vitaminelor, mineralelor, antioxidanților și fibrelor pe care le conțin, aceștia ajută la o echilibrare și nicidecum la o creștere a greutății. Deci STRUGURII NU ÎNGRAȘĂ! Chiar sunt folosiți în cure de slăbire și detoxifiere a organismului!!
Poftiți la struguri!